Vládní zmocněnec Cienciala dostane na starost i Karlovarský kraj

Jiří Cienciala

Jiří Cienciala Zdroj: ctk

Vláda na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o přípravě strategie hospodářské restrukturalizace v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Právě Karlovarskému kraji by měl nově s nezaměstnaností, investicemi či podporou podnikání pomoci vládní zmocněnec Jiří Cienciala, rozhodl kabinet.

„Budeme tedy společně řešit tři regiony, které vykazují množství strukturálních problémů, včetně zaměstnanosti,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zasedání kabinetu se dnes vedle ministrů zúčastnili i hejtmani této trojice krajů.

Strategii hospodářské restrukturalizace včetně akčního plánu má vláda dostat na stůl do konce listopadu příštího roku. Zpracovávat ji bude ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) ve spolupráci s mezirezortním týmem.

Podobné potíže

V souvislosti s tímto rozhodnutím vláda také rozšířila působnost zmocněnce Ciencialy. O rozšíření na Karlovarský kraj žádalo opakovaně vedení kraje. Důvodem je to, že se region potýká s podobnými problémy jako Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde už Cienciala působil dříve.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla (ČSSD) kraj nejenže bude mít oficiálního vládního zmocněnce, ale také získá zástupce v meziresortní komisi, která připravuje opatření pro pomoc postiženým krajům. Bude jím náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD), řekl.

„Navíc přímo v Mostě bude sídlit zástupkyně zmocněnce, která bude mít na starosti jen Ústecký a Karlovarský kraj. Což je podle nás také významný pokrok. My jsme s ní už spolupracovali dříve, ale nyní to bude mít oficiální charakter,“ dodal Havel.

Dlouhodobě ve vleku

Všechna opatření na podporu strukturálně postižených regionů budou tedy nově směřovat i do Karlovarského kraje. „V plánu jsou opatření zejména na posílení zaměstnanosti, podporu podnikání, investic, vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací a také na zlepšení dopravní infrastruktury a životního prostředí,“ uvedla již dříve mluvčí vládního zmocněnce Jana Dronská.

Podle ministerstva průmyslu Karlovarský kraj trvale zaostává za ostatními regiony, což je umocněno zejména dlouhodobými problémy, špatnou vzdělanostní strukturou a chybějící vědecko-výzkumnou základnou. To významně limituje další rozvoj kraje, snižuje životní úroveň obyvatel a uplatnitelnost uchazečů o zaměstnání na trhu práce.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala: Ostravsko má to nejhorší před sebou

**