Vlastník licence opencard žaluje Prahu. Chce zaplatit dluh 40 milionů

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

Místo smíru žaloba. Společnost eMoneyServices (EMS), která vlastní práva na kartu opencard, se obrátila na soud a dožaduje se, aby Praha zaplatila dluh ve výši zhruba 40 milionů korun za licence k vydaným kartám. Druhá žaloba míří na dopravní podnik (DPP) kvůli nesplaceným dluhům ve výši více než 30 milionů korun.

„Jde o historické závazky. Praha o nich ví od roku 2011 a my nemůžeme čekat donekonečna,“ sdělil serveru E15. cz mluvčí EMS Martin Opatrný.

Praha se přitom v současnosti snaží s EMS sestavit dokument o další spolupráci. Řešil by mimo jiné i harmonogram postupu. Konečné znění dokumentu nyní město a EMS projednávají. Cílem společného memoranda je „zabránit negativním dopadům na současné a rovněž budoucí uživatele opencard“.

Součástí dokumentu mělo být i smírné řešení dluhů, které má Praha a dopravní podnik vůči firmě EMS. „Věříme, že žaloba jednání nenaruší,“ sdělil Opatrný. Podání žaloby prý podle něj není žádný naschvál. Informaci o podání žaloby potvrdila i mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Pražský magistrát zatím nechce podání žaloby komentovat. „S obsahem žaloby jsme se dosud neměli příležitost seznámit,“ konstatovala mluvčí Petra Hrubá. Dodala, že společná jednání i nadále probíhají.

Praha platit chtěla

Praha měla v plánu licence ke kartám zaplatit, zároveň chtěla dokoupit 56 tisíc licencí na další karty. Záměr už schválila i rada města. Praha drží licence zhruba k 950 tisícům karet. Vydáno jich bylo přes 1,2 milionu.

Licence by koupila v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU). Jde o praxi, kterou hlavní město používalo i v minulosti. „Praha pouze vypsala JŘBU, ale žádné peníze nám na účet nedorazily,“ upozornil Opatrný. Zopakoval, že firma nedávno podala předžalobní upomínku, ale nic se nestalo.

Bez blokování

Nedávno podal kvůli blokování systému opencard žalobu na EMS naopak dopravní podnik. Městský soud rozhodl v jeho prospěch a firma už nesmí dál provoz systému omezovat. Vynesl rozhodnutí, v němž ukládá firmě EMS povinnost strpět užívání 1,26 milionu čipových karet opencard. Firma nesmí udělat žádný krok, kterým by omezila funkčnost a provoz karet.

Praha pod sebe od EMS v polovině června kompletně převzala správu projektu opencard. Hned druhý den poté zkolabovalo vydávání nových karet. Hlavní město, dopravní podnik a vlastník autorských práv EMS vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej samo.