Vojenské lesy pošlou do státní kasy stovky milionů

Po Lesích ČR a Budvaru si připravil peníze pro státní kasu i další státní podnik, a to Vojenské lesy a statky (VLS) patřící pod ministerstvo obrany. Do takzvaného fondu zakladatele vložila firma spravující zhruba pět procent lesů v Česku – zejména ve vojenských újezdech využívaných českou armádou – 300 milionů korun.

Zatím není jisté, zda do státní kasy zamíří celá tato částka, nebo jen část. „Záleží na našem zakladateli (ministerstvu obrany – pozn. aut.), o jakou částku si z fondu požádá. Předpokládáme ale, že o peníze požádá, a to ještě letos,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 ředitel vojenských lesů Josef Vojáček, který se do čela firmy vrátil v polovině března. Jako její šéf již působil v minulosti v letech 2004 až 2009.

Částka pochází z nerozděleného zisku minulých let. Vojenské lesy jsou totiž v posledních letech ziskové. Při tržbách zhruba 1,8 miliardy dosáhly loni čistého zisku téměř 200 milionů korun, předloni to bylo ještě o 72 milionů více.

Vojenské lesy zatím nevědí, zda se případný letošní příspěvek bude opakovat každoročně, nebo je jednorázový. „Předpis do fondu zakladatele by se měl každý rok měnit, takže nyní nemohu říci, jak bude stanovena další částka,“ dodal.

Státu umožňuje čerpat peníze ze státních firem novela přijatá ještě v předchozím volebním období. Do té doby to mohl stát dělat jen u akciových společností, kde byl či je akcionářem. Dosud tak učinily Lesy ČR, které loni ke konci roku poslaly prvních šest miliard korun. Pro letošní rok ministerstvo zemědělství, pod něž spadají jak Lesy ČR, tak Budvar, počítá s příjmem od těchto dvou firem zhruba 7,2 miliardy korun.

Loňská novela se ovšem týká také dalších firem. Nedávno ministr financí Andrej Babiš (ANO) zmínil Čepro, Mero, Českou poštu nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv. V Česku působí 25 aktivních státních podniků.

Tak jak je to s těmi dividendami státních firem?