Volba šéfa NKÚ: chybí vůle k dohodě

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15

Výhra, nebo debakl, to je snad jediné hledisko, kterým politici poměřují volbu šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. A také důvod, proč se nemohou dohodnout, přestože tento akt má mít sněmovna na programu dnes. Je tedy možné, že pokud se tři nejsilnější strany nedohodnou do odpoledne, v prvním kole neprojde nikdo.

V podstatě se hraje o to, kdo – zda ODS, či TOP 09 – a za jakých podmínek se bude schopen dohodnout se sociálními demokraty. ČSSD a TOP 09 trvají na tom, že do čela úřadu nesmí být nominován aktivní politik. ODS, která si dělá nárok na obsazení nejvyššího postu, však jako kandidátku vybrala poslankyni Zdeňku Horníkovou.

Pokud sociální demokraté a topkaři budou na splnění podmínky trvat, uspět by mohli buď současný viceprezident NKÚ Miloslav Kala, anebo Dana Trezziová, bývalá náměstkyně ministra financí. První je kandidátem ČSSD, druhá TOP 09. Kala momentálně úřad vede.

NKÚ je bez prezidenta téměř rok, bývalý prezident František Dohnal byl trestně stíhán a odsouzen a podle zákona musel post opustit. Prezident je volen na devět let, výběr sněmovny musí stvrdit hlava státu. To by mohlo dohodu alespoň koaličních partají urychlit. ODS má zájem na tom, aby výběr potvrdil ještě nynější prezident.

Možných variant případné dohody je hned několik. Pokud by se například domluvili občanští a sociální demokraté, a prezidentem se stal Kala, ODS by získala post viceprezidenta NKÚ. V případě dohody TOP 09 a ČSSD by v čele úřadu stanula Trezziová, ODS by opět mohla získat viceprezidentské křeslo a sociální demokraté by pro svého poslance Stanislava Křečka získali místo zástupce ombudsmana. I toho má na této schůzi volit sněmovna.

Stejně tak je ale možné, že ČSSD bude trvat na tom, aby Kala byl prezidentem, a výměnou nabídne TOP 09 post viceprezidentky pro Trezziovou.

Do čela NKÚ vybrali svého kandidáta také komunisté, a to poslance Vladimíra Koníčka, sněmovní frakce Věcí veřejných nominovala poslance Josefa Novotného.

Kandidáti na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Miroslav KalaMiroslav Kala | E15

Miroslav Kala

Nynější viceprezident NKÚ, který při absenci nejvyššího šéfa kontrolní úřad fakticky řídí. Kala dlouhá léta působil v politice, nejprve v komunální, od roku 2002 byl jako sociální demokrat zvolen do Poslanecké sněmovny.
O čtyři roky později mandát obhájil, v roce 2008 na něj rezignoval právě proto, že byl zvolen viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.

Dana TrezziováDana Trezziová | E15

Dana Trezziová

Byla náměstkyní šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky v době, kdy šéfoval ministerstvu financí. Ve funkci vydržela i v době, kdy tomuto úřadu vládl Vlastimil Tlustý (ODS), a odcházela v době, kdy se rezortu ujal Miroslav Kalousek (TOP 09). Je specialistkou na forenzní audity, nyní pracuje pro auditorskou firmu BDO, která patří k pětici největších světových sítí auditorských společností.

Zdeňka HorníkováZdeňka Horníková | ctk

Zdeňka Horníková

Poslankyně ODS do politiky zamířila po několikaleté učitelské kariéře, v dolní komoře parlamentu zasedá nepřetržitě od roku 1996. Je místopředsedkyní kontrolního výboru sněmovny a členkou petičního výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. O nominaci na nejvyšší post v NKÚ usiluje uvnitř ODS dlouhodobě.

Vladimír KoníčekVladimír Koníček | ctk

Vladimír Koníček

Kandidát KSČM je dlouholetým poslancem, který v minulém volebním období vedl sněmovní kontrolní výbor. Ten se mimo jiné potýkal s bývalým šéfem NKÚ Františkem Dohnalem. Poslanecký klub komunistické strany nominoval Koníčka na post prezidenta NKÚ již při loňské volbě. Jeho šance, že by mohl uspět při nynější volbě, je prakticky nulová.

Josef NovotnýJosef Novotný | ctk

Josef Novotný

Bývalý senátor a nynější poslanec byl do sněmovny zvolen jako nezávislý na kandidátce Věcí veřejných. Je známý bojem proti loterijní lobby. Je místopředsedou zemědělského výboru, členem výboru pro životní prostředí, členem podvýboru pro daně, cla a loterie a také podvýboru pro lesní a vodní hospodářství a potravinářství. Také jeho šance na zvolení do čela NKÚ je minimální.