VŠE vyhlášena druhou nejlepší ekonomickou školou v regionu

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Česká Vysoká škola ekonomická (VŠE) byla před necelými dvěma týdny v Limě vyhlášena druhou nejlepší školou ekonomického směru ve střední a východní Evropě. Stalo se tak v rámci vyhlášení výsledků mezinárodního hodnocení francouzské agentury Eduniversal, které od roku 2008 každoročně oceňuje vysoké školy ekonomického směru z devíti světových regionů. Uvádí se to na stránce eduniversal-ranking.com.

Před VŠE se umístila Petrohradská státní univerzita a za ní Varšavská univerzita (SGH). Všechny tyto školy jsou členy partnerské aliance CEMS, což je strategické sdružení prestižních vysokých škol a univerzit, které poskytují manažerské vzdělání. Jejím cílem je podporovat rozvoj a kvalitu tohoto vzdělávání. Členem CEMS může být pouze jedna vysoká škola z jednotlivých zemí.

Do hodnocení Eduniversal jsou školy vybírány dvanáctičlenným mezinárodním výborem, který uděluje palmové listy symbolizující úroveň mezinárodního rozvoje příslušné univerzity. Kritérii jsou mimo jiné mezinárodní akreditace, umístění v mezinárodních žebříčcích, členství v mezinárodních organizacích, kvalita a počet partnerských škol, známost školy a její význam v daném regionu.

Všechny tři zmíněné školy střední a východní Evropy obdržely pět palmových listů. Lišily se pak v zevrubném bodování, v němž VŠE získala 289 bodů. Absolutním světovým vítězem je s 653 body Harvardská obchodní škola, druhá je Londýnská obchodní škola.