VV dál pod hranicí volitelnosti, nejvíc hlasů by dostala ČSSD

Konference VV potvrdila Radka Johna ve funkci staronového šéfa strany, Karolína Peake a Kateřina Klasnová budou i nadále v jejím nejužším vedení.

Konference VV potvrdila Radka Johna ve funkci staronového šéfa strany, Karolína Peake a Kateřina Klasnová budou i nadále v jejím nejužším vedení. Zdroj: mediafax

Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by se v červnu podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) stali sociální demokraté, kterým by dalo hlas 33,5 procenta Čechů. Druzí by skončili se ztrátou 12,5 procenta občanští demokraté. Do sněmovny by se teď dostali i lidovci, Věci veřejné by na potřebných 5 procent hlasů nedosáhly.

Ve sněmovních lavicích by podle aktuálního průzkumu CVVM zasedli zástupci celkem pěti stran. Kromě ČSSD a ODS by poslanecké mandáty získaly TOP 09, KSČM a zřejmě i KDU-ČSL.

Lidovci by z voleb odešli se ziskem 5,5 procenta hlasů. O půl procenta by tak překonali hranici, kterou je nutné překročit, aby se strana do dolní parlamentní komory dostala. To by se už nepovedlo Věcem veřejným, které by volilo 3,5 procenta občanů. Sedmým nejsilnějším subjektem je teď podle CVVM Strana zelených.

Volební model (červen 2011)

Volební model (červen 2011)Volební model (červen 2011)

Zdroj: CVVM

Komunisté se podle průzkumu dotahují na třetí TOP 09, kterou by nyní volilo 16 procent lidí. To je o půl procentního bodu více, než kolik hlasů by dostala KSČM. V porovnání s květnovým průzkumem podpora TOP 09 klesla o půl procentního bodu, který si naopak přičetli komunisté. U ČSSD, ODS a VV zůstala na stejné úrovni. Věci veřejné by ještě před třemi měsíci volilo 9,5 procenta lidí, pak jejich podpora ale klesala.

Srovnání povolebních šetrení (v %)

Srovnání povolebních šetrení (v %)Srovnání povolebních šetrení (v %)

Zdroj: CVVM

Červnový průzkum STEM:

Osmapadesát procent dotázaných uvedlo, že by se případných voleb nyní zúčastnilo. Deklarovaná volební účast je tak jen o něco nižší než byla reálná účast v posledních volbách v květnu 2010. Tehdy přišlo volit 62,6 procenta lidí.