VV mají jasno: Rozpočet podpoříme, když půjde na dopravu 37 miliard

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Ministři vládních Věcí veřejných dostali pokyn od předsednictva strany - rozpočet na příští rok podpořit pouze v případě, že fond dopravy získá více než 37 miliard korun. Serveru iDnes.cz to řekl šéf poslanců VV Vít Bárta. O rozpočtu jednal s poslanci VV už v úterý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), shodu ale nenašli. Času ale ubývá, do konce měsíce musí vláda návrh rozpočtu odevzdat do sněmovny.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) argumentuje tím, že bez posílení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o devět miliard bude muset ČR v příštích letech vrátit EU 36 miliard korun. Stát by podle něj totiž peníze nevyčerpal, protože by z rozpočtu nedal dostatek peněz na spolufinancování projektů placených z fondů EU.

Ministři VV proto dostali od své strany pokyn, kdy státní rozpočet podpořit. „Pro naše ministry je závazné usnesení předsednictva, že mohou podpořit rozpočet v případě, že se podaří pro fond dopravy získat více než 37 miliard korun, to je náš limit,“ řekl iDnes Bárta. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský serveru potvrdil, že o pokynu ví.

„Já budu tím, kdo musí udělat vše pro omezení na minimum, ale chci taky slyšet od ministra financí: 'Ano, pokud ty peníze nebudou, tak jsem připraven v roce 2015 vrátit 36 miliard.' To jsem neslyšel,“ řekl v úterý Dobeš. Kalousek, který předložil do vlády rozpočet se schodkem 105 miliard korun, nechtěl úterní jednání podrobně komentovat.

Vláda jednání o rozpočtu minulý týden přerušila, nyní se už ale dostává pod časový tlak. Pokud by totiž dnes o rozpočtu nerozhodla, musela by se sejít v nestandardním termínu nejpozději do začátku příštího týdne. Ve středu 28. září je státní svátek a do konce měsíce musí vláda k rozpočtu přijmout stanovisko a odevzdat ho do sněmovny.