VV se brání zvýšení DPH. Pokud bude zvýšena, chtějí dvě sazby

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Věci veřejné se brání zvyšování DPH, dokud nebudou mít jistotu, že výdaje rozpočtu budou účelné, uvedl dnes předseda poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Vít Bárta. Pokud DPH zvýšena bude, chtějí VV dvě sazby daně. Reforma tak bude mít mírnější dopad na sociálně slabší obyvatele, vysvětlil Bárta.

Podle předsedy VV Radka Johna strana „jednoznačně odmítá“ navýšení daně na 19 procent. „Protože to je past na střední třídu a na nízkopříjmové skupiny obyvatel, které by nesly tu největší tíhu reformy,“ řekl dnes John. Předseda vlády a ODS Petr Nečas podotkl, že v principu by prosazoval jednotnou sazbu DPH, o výjimkách je však připraven diskutovat, aby zlepšil průchodnost návrhu.

„Považujeme za výhodné zkombinovat zvýšení DPH buď s navýšením firemních daní o jeden procentní bod, nebo se snížením daňových výjimek. To by mohlo vynést šest až osm miliard korun. Řešením by bylo i zavedení progresivní daně z příjmu,“ uvedl Bárta.

VV chtějí daňovou progresi

Věci veřejné počítají se zvýšením korporátní daně o jedno až dvě procenta. Mohla by tedy dosáhnout na hranici 21 procent, řekl dnes ekonomický expert strany Michal Babák. Vyšší daně by měli podle VV zřejmě platit lidé s příjmem vyšším, než je čtyřnásobek průměrné mzdy. Druhá sazba daně by činila minimálně 25 procent, upřesnil Babák.

Nečas ale podobný postup odmítl. „Jsem přesvědčen, a se mnou 99 procent odborníků na ekonomii, že zvyšovat přímé daně v období křehkého ekonomického růstu je ekonomická hloupost,“ řekl dnes novinářům.“Všichni jsme ve společném průšvihu. I firmy by měly přispět svojí troškou. I nejbohatším musí záležet na tom, aby se tato země nezřítila do dluhové pasti,“ dodal John.

VV se podle Babáka brání přesunutí léků a tiskovin do nižší sazby daně. V případě léků prý nejde o opatření, které by pomohlo občanům, ale spíše ministerstvu zdravotnictví. Za zařazením tiskovin do snížené sazby DPH zase Babák cítí „velký lobbing“. „Pokud by šlo pouze o knihy, tak je to v pořádku. Ale když se s nimi 'svezou' i noviny a deníky, už by to v podstatě nebyl ten důvod, proč je ponechat ve snížené sazbě,“ řekl Babák.

Podle Bárty škrty ohrozí čerpání evropských dotací

Šéfovi poslanců nejmenší vládní strany Bártovi se zase nelíbí, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) plánuje škrtat v rozpočtech resortů spravovaných VV, tedy školství a dopravy. „Ohrozilo by to čerpání evropských dotací na dopravní stavby v souhrnu 50 miliard, které vyžadují finanční spoluúčast, a také slíbené navýšení učitelských platů,“ uvedl v prohlášení Bárta.

Kalousek podle něj do návrhu rozpočtu pro příští rok nezahrnul ani sedm miliard korun na dříve vyjednanou mezigenerační solidaritu, která je prioritou VV v oblasti důchodové reformy. Bárta navrhuje šetřit i v dalších resortech, úspory by podle něj mohly státní kase přinést deset až 15 miliard navíc. „Vidíme prostor ve snížení rozpočtu resortu obrany o čtyři miliardy. Větší adresností a efektivností sociálních dávek by mohlo ušetřit i ministerstvo práce a sociálních věcí,“ vysvětlil Bárta.