Vyrovnané rozpočty. Velké nemocnice plánují rok bez dluhů

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Už žádné dluhy, vzkazuje ministr zdravotnictví ředitelům fakultních nemocnic. „Vyrovnaný rozpočet bude zásadní požadavek na management nemocnic. Budu vyžadovat přesvědčivé výsledky,“ sdělil deníku E15 ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). „Sám jsem ve Fakultní nemocnici Ostrava předvedl, že i nemocnice se dá řídit jako podnik,“ dodává.

Souhrnná data za celý loňský rok statistici dosud nemají, nicméně v pololetí roku 2013 bylo devatenáct nemocnic řízených ministerstvem úhrnem v dluhu 443 milionů korun. Ředitele fakultních nemocnic ovšem musela potěšit letošní úhradová vyhláška, za kterou Němeček pochválil svého předchůdce Martina Holcáta a která velkým nemocnicím přála nejvíc ze všech zdravotnických zařízení. I díky ní se může velkým nemocnicím letos dařit lépe.

„Neříkám, že to bude jednoduché, ale mělo by to být jednodušší než v roce 2013,“ říká ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula. „Podařilo se to loni, pevně věřím, že i letos budeme mít vyrovnané hospodaření. Větší cíl pro mne je posunout nemocnici pozitivním směrem, zlepšovat prostředí pro pacienty i pro zaměstnance,“ uvádí Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Další pomoc nemocnicím bude Němeček vyjednávat v koaliční vládě. Za svůj první a zásadní úkol v tomto směru považuje zvýšení platby ze státního rozpočtu o dvě miliardy, jež by vykompenzovalo výpadek ze zrušených poplatků za pobyt v nemocnici. „Budu o tom muset přesvědčit celou vládu, součástí budou samozřejmě informace a data o pohybu peněz v celém systému,“ je si vědom Němeček.

Ministr Němeček: V hospodaření už není kde brát
Svatopluk NěmečekSvatopluk Němeček | Anna Vackova, E15
E15: Jsou v ekonomice a vedení přímo fakultních nemocnic rezervy?

Rezervy jsou vždy, po období spojeném s úhradovou vyhláškou v roce 2013 už ale v hospodaření nemocnic není kde brát.
E15: Exministr Heger chtěl fakultní nemocnice odstátnit s tím, že ministerstvo je není schopno skutečně řídit. Funguje podle vás současný systém?

Pan Heger měl i spoustu dobrých nápadů a je škoda, že se většina z nich nerealizovala. Ministerstvo ale je schopno uřídit fakultní nemocnice, v tomto si věřím. Považuji za absurdní, aby stát ztratil kontrolu nad nemocnicemi, které poskytují vysoce specializovanou zdravotní péči. Rád bych prosadil novou formu veřejných neziskových nemocnic, které by řídila řekněme jejich správní rada.
E15: Měl by se změnit systém, jak jsou nemocnice za péči placeny?

Nechci zavádět jiný systém, stačí konečně pořádně nastavit, co tady máme. Systém DRG (platba za diagnózu podle její náročnosti) není špatný, ale je potřeba jej dostat pod plnou kontrolu ministerstva a zlepšit jej.