Vyšetřování opencard bylo zmanipulované, tvrdí expolicista

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nadřízení vyšetřovatelů případu pražské karty opencard změnili původní záznam o zahájení prověřování věci tak, že z něj vypadly trestné činy, které by umožnily nasadit odposlechy. Sněmovní vyšetřovací komisi to řekl někdejší policista Luboš Oujezký. Stejně jako bývalý vyšetřovatel kauzy Zdeněk Ondráček soudí, že magistrát předem vědět o prohlídce, kterou policisté na úřadu provedli v březnu před čtyřmi lety.

Oujezký, který měl v případu na starosti přípravu plánu prohlídky, uvedl, že trestné činy vymezil jejich někdejší nadřízený Václav Němec. „Kolegové, kteří zpracovávali záznam, se divili, proč vypadly trestné činy, které umožňují nasadit operativní techniku,“ řekl. Za „přinejmenším podivný“ označil expolicista postup městského státního zastupitelství, které se vyšetřovatelů dotazovalo na stav prověřování, ač před tím původní záznam zrušilo.

Pozdější březnová prohlídka na magistrátu byla z příkazu nadřízených o několik dní odložena. Tehdejší ředitel magistrátu Martin Trnka podle Oujezkého nebyl při předávání příkazu překvapen. Zdálo se, jako by jej očekával, uvedl. Mohlo to být podle Oujezkého způsobeno tím, že se v médiích před tím objevila zpráva o tom, že státní zastupitelství první příkaz k prohlídce zrušilo.

Kauza ve vysokých patrech

Vyšetřovatelé případu opencard se potom změnili. Ondráček i Oujezký od policie později odešli. Ondráček je nyní poslancem KSČM, Oujezký je jeho asistentem.

Soud zatím nepravomocně odsoudil kvůli opencard několik bývalých úředníků včetně Jiřího Chytila, kterého Ondráček dříve označil za „člověka z prostředí“, tedy spolupracovníka policie. Tehdejší městští radní včetně primátora Pavla Béma vystupovali v roli svědků. V další kauze opencard je obžalována většina členů pozdější rady včetně současného a bývalého primátora Tomáše Hudečka a Bohuslava Svobody.