Z emisí až 187 miliard. Senátoři odklepli aukce povolenek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Senátoři dnes schválili zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Politici si od toho slibují až 187 miliard korun do státní kasy. Část povolenek by měly firmy získat zdarma. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Výnosy z prodeje by měly částečně směřovat na nový dotační program ministerstva životního prostředí. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa poznamenal, že 50 procent z každé získané koruny bude příjmem státního rozpočtu. „Druhá část bude realizována prostřednictvím kapitoly životní prostředí,“ uvedl Chalupa.

Z kapitoly bude čerpat jak Státní fond životního prostředí, tak i ministerstvo průmyslu, které výnosy z povolenek pošle na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Nový program, který nahradí dotační program Zelená úsporám, chce Chalupa veřejnosti představit na podzim. „První žádosti a výzvy by mohly být realizovány na konci léta příštího roku,“ uvedl Chalupa.

Ministerstvo životního prostředí předloží podle Chalupy také program, jehož podstata bude spočívat v podpoře výměny domácích topenišť na tuhá fosilní paliva za obnovitelné zdroje, jako je například štěpka nebo pelety.

Emisní povolenky si musí firmy od příštího roku pořizovat na základě pravidel Evropské unie. Aby stát zabránil nárůstu nákladů firem na povolenky, a zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, získají podniky část povolenek zdarma. Peníze, které tím ušetří, ale musejí obratem investovat do ekologických opatření. Cena jedné povolenky se v současnosti podle Chalupy pohybuje v rozpětí sedmi až osmi eur.