Z programu Životní prostředí žadatelé vyčerpali méně než třetinu dotací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blazek Tomas

Za pět let existence druhého nejvýznamnějšího dotačního programu v České republice, Operačního programu Životní prostředí, vyčerpali žadatelé méně než třetinu dotací. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že zbývající prostředky budou vyplaceny bez problému do roku 2015. Evropská komise chce přitom na část dotací vystavit stopku.

Na období 2007 až 2013 schválila Evropská unie pro program prostředky ve výši přibližně 123 miliard korun, ministerstvo životního prostředí podle mluvčího Matyáše Vitíka z toho dosud žadatelům proplatilo zhruba 34,5 miliardy korun. A na vyčerpání zbylých financí budou mít podle mluvčího další tři roky.

„Nutno upozornit, že se jedná pouze o EU prostředky a že tempo čerpání prostředků má ke konci roku, stejně jako ke konci programu exponenciální průběh,“ poznamenal Vitík.

Zlomek dotací zatím putoval také žadatelům o peníze, které poplynou do vodohospodářství. Evropská unie na zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní vyčlenila bezmála 50 miliard korun, žadatelům ale resort životního prostředí dosud proplatil 13,3 miliardy korun.

Ilustrační fotoIlustrační foto | profit

„Zbývající prostředky budou žadatelům uvolňovány průběžně až do konce roku 2015,“ sdělil serveru E15.cz Vitík. O problémech v čerpání vodohospodářských dotací se přitom hovoří dlouhodobě. Upozorňují na ně i sami vodohospodáři.

Podle Vitíka by letos neměly žádné evropské finance propadnout. „V současné době jsou připraveny k certifikaci výdaje k předložení na platební a certifikační orgán ministerstva financí, a to v celkovém objemu více než 870 milionů eur. Po zápočtu záloh z Evropské komise by měl být pokryt celý potřebný objem,“ uvedl mluvčí. Dodal, že podmínkou pro splnění pravidla v roce 2012 je však včasné obnovení certifikačního procesu výdajů programu v EK, a to v co možná nejkratším termínu.

:

V současnosti se OPŽP a fond Doprava potýkají s vážnými problémy, EK navrhla, že České republice neproplatí z unijních fondů pro oba programy až 500 milionů eur, tedy zhruba 12,5 miliardy korun. Důvodem jsou nedostatky a chyby týkající se správy a kontroly čerpání unijních peněz.