Za Babišova slova o ovlivněných poslancích chce omluvu i Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by se měl omluvit za svá slova o tom, že dva poslanci z vládní ČSSD a KDU-ČSL jsou ovlivněni hazardní lobby. Řekl to dnes novinářům předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Předseda vlády si nemyslí, že by "takové nepodložené útoky" v koaličních řadách byly vhodné.

„Určitě by se měl (Babiš) omluvit. Já nevím, na základě čeho takovým způsobem útočí na koaliční poslance, slušný člověk by se měl omluvit,“ uvedl Sobotka. Jeho strana prý jedná jinak a „neútočí na koaliční partnery a nešíří pomluvy o koaličních poslancích“.

Dodal, že podobné útoky, „které nemají s realitou nic společného“, nejsou v koalici vhodné a kabinet by se měl soustředit na prosazování programu a plnění svých slibů. „Od toho jsme ve vládě, ne abychom se hádali jako za (expremiéra Petra) Nečase. Myslím, že slušný člověk by se omluvil. Buď někdo je slušný člověk, nebo není, názor si musí udělat veřejnost sama,“ uzavřel Sobotka.

Babiš se za slova o zlobbování poslanců hazardem neomluví
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se nehodlá omlouvat za slova o ovlivnění Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Ladislava Šincla (ČSSD) hazardní lobby. Argumentuje Bartoškovou loterijní novelou, která by otevřela český trh zahraničním firmám a vzešla podle něho z loterijní asociace. Šincl ji podle Babiše podpořil. Bartošek se dnes proti obvinění ohradil.
„Určitě se nebudu nikomu omlouvat,“ řekl dnes novinářům ministr financí. O omluvě mluvili Bartošek i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nevím, proč mě pan premiér vyzývá,“ podotkl Babiš.

Táhnout za jeden provaz

Vláda v pondělí schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu. Babiš večer před zasedáním koaliční rady řekl, že koaliční poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Ladislav Šincl (ČSSD) byli ovlivněni hazardní lobby.

Dodal, že koalice nyní moc dobře nefunguje. Buď bude táhnout za jeden provaz, nebo nemá smysl, uvedl také. Šincl Babišovo tvrzení odmítl, Bartošek ho přirovnal k praktikám komunistické Státní bezpečnosti.

Šincl měl s Babišem spory už dřív také kolem návrhů o pojišťovnictví. Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky Babiš neudržel chladnou hlavu. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zas v neděli v České televizi řekl, že se ANO dva roky po volbách už mohlo naučit postupovat podle demokratických principů. ANO chtělo lidovecké politiky žádat o vysvětlení.