Za vlivný resort pro Jourovou bude Česko lobbovat na široké frontě

Věra Jourová z hnutí ANO

Věra Jourová z hnutí ANO Zdroj: ctk

Česko bude primárně vyjednávat o získání postu eurokomisaře pro regionální rozvoj, administrativní záležitosti nebo dopravu. Upřesnila to kandidátka na eurokomisařku, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ona sama se vyjednávání nezúčastní, chystá se na seznamovací setkání s šéfem Evropské komise Jeanen-Claudem Junckerem a na zářijové grilování kandidátů v Evropském parlamentu.

„Budeme primárně vyjednávat regionální rozvoj, administrativu a dopravu,“ sdělila agentuře ČTK Jourová. Vláda má podle ní v záloze i další resorty, jako například průmysl, ale nyní se diskuze vedou o těchto třech portfoliích, která preferuje i sama Jourová. A to v pořadí, v němž je uvedla. „Pan premiér to ví a vědí to i ostatní, kdo budou vyjednávat,“ poznamenala.

Česko se za získání vlivného resortu pro českého eurokomisaře chystá lobbovat na široké frontě. S Junckerem mají mluvit lídři všech tří koaličních stran, jednat se bude se spolupracovníky předsedy Evropské komise, počítá se s lobbingem přes české poslance v Evropském parlamentu i přes ostatní členské státy. „Tam to bude v rovině vzájemné výpomoci,“ uvedla Jourová.

„Můj úkol teď je dobře se připravit na setkání s panem Junckerem,“ vysvětlila. Prvně by se se svým budoucím šéfem měla sejít na začátku srpna, přesný termín podle ní ale zatím potvrzený není. „Má to být seznámení. Předseda komise by se měl setkat se všemi nominovanými, udělat si obrázek o těch osobách a do jakého portfolia nejlépe zapadnou, aby mohly tu práci dělat co nejlépe,“ přiblížila chystané setkání.

Jaký resort povede, by se měla dozvědět do konce srpna. Na konci záři ji pak stejně jako ostatní kandidáty na eurokomisaře čeká slyšení před europoslanci, pro které se vžil termín grilování.

„Na grilování se budu velmi tvrdě připravovat. V té době už bude známo to portfolio, takže oprávněně se ode mě bude čekat, že budu dávat kvalifikované odpovědi na otázky, které se týkají činnosti toho direktorátu,“ uvedla ministryně. Kromě své agendy se chce do té doby seznámit i se strategickými celounijními otázkami.

Tipy od koaličních partnerů

Koaliční partneři si za to, že kandidátkou na eurokomisařku bude zástupkyně ANO, vymohli několik věcí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v pondělí uvedl, že výměnou za stažení kandidáta ČSSD, kterým byl exministr financí Pavel Mertlík, bude více peněz na sociální služby a vyšší růst minimální mzdy. Kromě toho strany také nominují své zástupce do týmu Jourové.

„Dostávám tipy na lidi, kteří už teď pracují v Bruselu,“ řekla Jourová. Několik velmi dobrých tipů má od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. „Do pondělí bych měla dostat tipy, které mi dají koaliční partneři. Na tom je dohoda,“ uvedla Jourová.

Igor Záruba: Mnoho povyku pro nic