Začíná další jednání o vládě v metropoli, ANO a ČSSD jsou v úzkých

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Po horečných zákulisních jednáních hodlá Babišovo ANO a sociální demokraté opět deklarovat vůli dál společně vládnout hlavnímu městu. Aby se však ve vedení Prahy udrželi, nemohou si příliš vybírat. Buď musí ke vstupu do koalice přesvědčit TOP 09, anebo se pokusit obnovit staronové spojenectví s Trojkoalicí.

ANO a ČSSD dnes povedou oficiální jednání o tom, s kým by dokázaly složit životaschopnou koalici. Účast v jakékoli jiné koalici prakticky vylučují sociální demokraté. I dvě zmíněné varianty ovšem mají téměř nepřekonatelná úskalí. TOP 09 by patrně za vstup do magistrátní vlády požadovala primátorské křeslo. To je nepřijatelné pro ANO. Trojkoalice, respektive zelení, zase chtějí, aby se na místo radního vrátil Matěj Stropnický. Na to nehodlá přistoupit ČSSD.

Mluví se ale i o možných ústupcích. Například že by se Stropnický junior stal uvolněným, tedy placeným předsedou výboru pro územní rozvoj a územní plán. Anonisté by zase byli ochotni připustit střídání na primátorské pozici. Ovšem jenom v případě, že by Adrianu Krnáčovou nahradil jiný člen hnutí. Politická roztříštěnost pražského zastupitelstva sice početně nabízí i další variace koalic, ty by se však také rodily jen velmi těžko.

Striktní Piráti

Mimo jiné proto, že Piráti striktně odmítají usednout v radě, stejně jako podpořit vládu, v níž by byli zastoupeni občanští demokraté nebo ČSSD. Hnutí ANO, jak opakovaně zdůrazňuje jeho nový předseda pražské organizace hnutí Martin Stropnický, dává přednost obnově spolupráce s ČSSD a Trojkoalicí. Tato možnost ovšem představuje 33 hlasů v 65členném zastupitelstvu, tedy nejmenší možnou většinu jednoho hlasu.

Sociální demokracie je více nakloněna společné vládě ANO, ČSSD a TOP 09. Taková koalice by měla pohodlnou většinu sedmatřiceti hlasů.

Komentář: V Praze už se domakalo. Politika není reality show