Začíná Zemanova éra

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Následujících pět let bude prezidentem Miloš Zeman, funkci hlavy státu oficiálně převezme 8. března. „Pokud se mně částečně podaří přispět k tomu, aby lidé více věřili politice, pak budu spokojen, že jsem svůj mandát naplnil,“ prohlašuje.

Do politiky chce proto aktivně zasahovat, takže vlády – jak současná, tak i budoucí to s ním nebudou mít snadné. První horké politické téma nastolil Zeman vzápětí poté, co se potvrdilo jeho volební vítězství: předčasné volby. První odpověď z řad vládní koalice zní, že je to pouhé přání budoucího prezidenta, diskuze na politické scéně i uvnitř stran ale jistě vyvolá.

Výsledky prezidentských volebVýsledky prezidentských voleb | E15

Předčasné volby

„Vláda má důvěru osmi procent občanů, de facto to není vláda, která vzešla z parlamentních voleb, protože LIDEM nikdo nevolil. Pro vládu by bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby,“ tvrdí Zeman, jenž se díky mandátu z přímé volby považuje za hlas občanů. Připomíná i nedávnou vzpouru šestice poslanců ODS a naznačuje, že brzy může dojít k nějaké další rebelii. „Aniž bych to já, chraň Bůh, nějak inicioval,“ dodává.

K případným předčasným volbám ale není jednoduchá cesta. Jejich konání by předpokládalo dohodu ČSSD s ODS. Ta, pokud vůbec, připadá v úvahu teprve na konci března, po volebním sjezdu sociální demokracie. Představitelé vládní koalice tvrdí, že země se zvolením Zemana k předčasným volbám nepřiblížila.

Volební výsledky v krajíchVolební výsledky v krajích | E15

Vedlejší efekty

Řádné volby se konají až v roce 2014 a šiky vládní koalice jsou nyní jednotné. „Vláda bude pokračovat, dokud bude mít ve sněmovně většinu a bude schopna prosazovat koaliční program,“ vzkázal Zemanovi nepřímo premiér Petr Nečas.

Zemanova volba možná neovlivní konání parlamentních voleb, dění v parlamentních stranách ale nejspíš ano. Vedení ODS zasedá už dnes a tématu neúspěchu vlastního prezidentského kandidáta stejně jako faktu, že část příznivců strany volila Zemana, se vyhnout nemůže.

Nový směr může dostat i březnový sjezd ČSSD. Předseda Bohuslav Sobotka na něm sice podle doporučení krajských konferencí nebude mít protikandidáta, pozice místopředsedů teď ale budou mnohem otevřenější. Přímý dopad prezidentské volby už se projevil v TOP 09. Karel Schwarzenberg se rozhodl, že se bude znovu ucházet o post předsedy. Původně oznámil, že by tak učinil pouze v případě předčasných voleb. Na předčasných volbách by nejspíš mohly „vydělat“ právě TOP 09 a také zemanovci.

Miloš ZemanMiloš Zeman | Bretislav Kovarik

Vládní problémy

Nečasův kabinet to nebude mít se Zemanem jednoduché, ani když se nerozpoutá bitva o předčasné volby. Nový prezident chce prosadit hned několik zákonů, a spojence proto bude hledat ve sněmovně nejen v opozičních lavicích. V Senátu ovládaném levicí má už teď podporu prakticky zajištěnou. Prioritou pro něj je zákon o majetkových přiznáních a spojence pro jeho prosazení bude hledat už v současné sněmovně i mezi koaličními poslanci, a tak bude atakovat křehkou stojedničkovou vládní většinu.

Jednoduché to nebude mít se Zemanem ani další vláda, ať už jakéhokoli zabarvení. Problémy mohou nastat hned při jejím povolebním skládání. Parlamentní volby v Česku nepřinášejí pohodlnou většinu jedné z politických stran, volební výsledky vedou spíše k patovým situacím. Pro aktivního či aktivistického prezidenta je to přímo pobídka, aby vstoupil do hry. Zeman, vyznavač menšinových kabinetů, si politické šachy jistě rád zahraje.

Co řekli čeští politici k vítězství Miloše Zemana:

Václav Klaus, prezident

Kdybych chtěl použít nadsázku, která u nás tak často běhala, tak bych řekl, že teď konečně zvítězila ta pravda a láska nad lží a nenávistí. Jsem tomu nesmírně rád, je to obrovské zadostiučinění pro všechny, kteří to s naší zemí myslí dobře.

Petr Nečas, premiér a předseda ODS

Z těch, kteří kandidovali, je nejpřirozenějším kandidátem, protože polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Věřím, že bude dbát v rámci masarykovské demokratické tradice na dodržování ústavy a důslednou očistu veřejného života od korupce a klientelismu. Věřím, že pomůže zlepšit mezinárodní pověst země, která je za poslední léta významně pošramocena.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Potvrdila se volba doleva a do čela našeho státu byla zvolena osobnost, která není spojena s asociální vládou Petra Nečase. Vysoce oceňujeme, že většina voličů nepodlehla dosud nebývalé, až brutální mediální kampani zaměřené právě na odpoutání pozornosti od spojení Karla Schwarzenberga se současnou vládní koalicí.

Miroslav Kalousek, ministr financí a místopředseda TOP 09

Ti dva pánové (myšleno Václav Klaus a Miloš Zeman) se dohodli už v roce 1998, ta dohoda je pevná, je pevně stvrzena všemi ekonomickými vazbami, které se kolem nich soustředily. Prostě v demokracii rozhoduje většina a většina si také vybrala tyto vazby.

Karolína Peake, vicepremiérka a předsedkyně LIDEM

Věřím, že se Miloš Zeman nyní zasadí o zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo.

Jiří Paroubek, předseda NS LEV-21

Věřím, že Miloš Zeman dostojí svých předvolebních slibů a na Pražském hradě se mezi jeho blízkými spolupracovníky neobjeví žádná kontroverzní osoba typu Miroslava Šloufa.

Andrej Babiš, předseda ANO 2011

Ačkoli nebyl mým kandidátem, držím Miloši Zemanovi palce, aby dokázal krotit své ego a vydal se v úřadu prezidenta méně konfrontační cestou, než razil jeho předchůdce. Doufám, že nás přesvědčí, že opoziční smlouva je definitivně minulostí.

Jana Bobošíková, Suverenita

Jsme rádi, že v čele státu stane po Václavu Klausovi další jasně vyprofilovaná politická osobnost, která respektuje parlamentní demokracii.

Jan Fischer, kandidát na prezidenta

Přeji mu, aby nezklamal nejen očekávání svých příznivců, ale i oprávněné přání všech občanů.