Zahradil: Schwarzenberg není naštěstí ani prezident, ani premiér

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: E15 Eduard Erben

Finanční zapojení Česka do řešení problémů zadlužené Evropy rozdmýchalo vášně na politcké scéně. Podle europoslance Jana Zahradila byla nedělní vyjádření ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na toto téma nejen předčasná, ale také bezprecedentně neloajální v rámci vlády.

Schwarzenberg se domnívá, že premiér Nečas nakonec pomoc eurozóně neodmítne. „Já jsem přesvědčen, že pan premiér si je povědomen nesmírné odpovědnosti, kterou toho času nese za osud České republiky, a že ví, že se Česká republika nesmí a nemůže izolovat v Evropě. Že by to bylo nastoupení velice strmé cesty dolů,“ řekl v neděli v České televizi Schwarzenberg.

„Pan Schwarzenberg není (naštěstí) ani prezident, ani premiér této vlády, aby si mohl dovolit sám o sobě formulovat vládní politiku vůči výsledkům summitu EU formou televizního vystoupení. Navíc jeho jednostranná servilita vůči tzv. 'tvrdému jádru EU' svědčí nejen o jeho špatném analytickém úsudku, ale navíc zpochybňuje i jeho schopnost účinně bránit české národní zájmy,“ reagoval na slova ministra zahraničí Zahradil.

Naopak blahopřál britskému a českému premiérovi, že hájili zájmy občanů svých zemí a svých voličů. „Pouhé odevzdání fiskální suverenity či poskytnutí finančních záruk bez jakékoliv protihodnoty je neakceptovatelné, domnívá se český europoslanec. Lídři eurozóny podle něj promeškali příležitost k přeměně EU na pružnou, otevřenou strukturu, když znovu trvali na úzkoprsém a překonaném federalistickém pojetí, vedoucím EU jen jedním směrem, ke stále užší integraci.

Jasně proti české pomoci se vyslovil také prezident Václav Klaus a problémy s ní mají například i Věci veřejné. „Zpochybňujeme poslání 89 miliard mezinárodnímu měnovému fondu, protože státy, které se zadlužily, ještě neudělaly restrikci a reformy svých rozpočtů,“ uvedl předseda strany Radek John. „Pokud bychom tyto desítky miliard poslali, nikdo nám nezaručí, že nezmizí jako voda v cedníku,“ dodal. Véčkaři kvůli této záležitosti vyhlásili mimořádné vnitrostranické referendum.