Zahraniční vlastníci kontrolují čtvrtinu českých firem a téměř polovinu kapitálu

Teleprezentace mají svá pravidla. Jednotná dekorace místnosti a stejné nasvícení evokují, že lidé sedí ve stejné kanceláři.

Teleprezentace mají svá pravidla. Jednotná dekorace místnosti a stejné nasvícení evokují, že lidé sedí ve stejné kanceláři.

Zahraniční subjekty aktuálně ovládají 42 procent z celkového základního kapitálu českých firem a mají majetkový podíl v necelé čtvrtině z nich. Nejvíce českých firem je kontrolováno majiteli z Ruska, Německa, Ukrajiny a Slovenska. Informace vyplývají z analýzy vlastnické struktury tuzemské podnikatelské sféry, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode ČR.

Ke konci dubna podnikatelé do základního kapitálu českých firem investovali celkem 2,33 bilionu korun. Tuzemské subjekty aktuálně ovládají 58 % (1,35 bilionu korun) z celkového základního kapitálu v českých společnostech a mají majetkový podíl v 77 procentech firem (308 032).

Zahraniční vlastníci kontrolují 23 procent tuzemských firem, nicméně jejich podíl na celkovém základním kapitálu představuje 42 procent. „Tato čísla poukazují na skutečnost, kdy zahraniční vlastníci volí investice do menšího množství větších firem, do nichž investují značné množství finančních prostředků,“ komentuje studii analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Složení vlastnické struktury českých firemSložení vlastnické struktury českých firem | Bisnode CR

Z daňových rájů je podle analýzy kontrolováno 416 miliard základního kapitálu českých firem, to je 42,5 % z celkového zahraničního kapitálu (980,7 miliardy).

Mezi zahraničními vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál. Majitelé firem se sídlem v Nizozemí kontrolují více než čtvrtinu (250,3 miliard korun) z celkové hodnoty základního kapitálu v českých firmách, který je ovládán zahraničními subjekty.

S výrazným odstupem následuje rakouský (109,5 miliardy), německý (100 miliard) a kyperský (57,8 miliard) kapitál.

TOP 30 zemí podle majetkové účasti v českých firmách

TOP 30 zemí podle majetkové účasti v českých firmáchTOP 30 zemí podle majetkové účasti v českých firmách | Bisnode CR

Zdroj: Bisnode ČR

„Naznačuje to, že Nizozemí a Kypr jsou stále velmi vyhledávané destinace k optimalizaci daňové povinnosti. Vlastníci z Německa a Rakouska potvrzují významné ekonomické propojení jak pro export a import, tak vzájemné vlastnické vazby,“ míní Štěpánová.

Největší počet českých firem je ovládáno tuzemskými majiteli (77 rocent). Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl 18,9 rocent z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují majitelé z Německa (11,4 procenta), Ukrajiny (10,7 procenta) a Slovenska (9,2 procenta).

„Historická propojenost a geografická výhodnost ČR jsou pro ruské podnikatele značné, a tak jejich zájem o český business stále roste z roku na rok. Také němečtí, ukrajinští či slovenští podnikatelé shledávají české prostředí jako atraktivní, a jejich zájem se kontinuálně zvyšuje,“ uzavřela analytička Bisnode.