Zápisník Jana Pavce: Pravicové úsilí

zápisník, Jan Pavec

zápisník, Jan Pavec Zdroj: E15

Europoslanec Petr Mach se minulý týden na Twitteru rozhořčoval nad tím, že „Evropská unie zakáže topinkovače s vysokým příkonem“.

Pokračuje tak v podobné rétorice jako přede dvěma lety, kdy bojoval proti omezování příkonu vysavačů prostřednictvím unijní regulace. Už tehdy ovšem opomíjel skutečnost, že omezení spotřeby nemusí nutně znamenat pokles výsledného výkonu. Ten se podle unijní regulace v případě vysavačů musel naopak zvýšit.

Petr Mach tak vlastně bojuje proti vyšší účinnosti spotřebičů, která jeho voličům může ušetřit peníze za elektřinu. Jednoduchá rétorika proti Evropské unii i v souvislosti s migrační krizí ovšem zabírá ještě lépe než kdy dříve, a preference Svobodných tak v posledních měsících rostou.

Zatímco příspěvek Petra Macha na Twitteru zabodoval, ODS se svým návrhem na zákaz předjíždění kamionů na dvouproudých úsecích dálnic u svých facebookových fanoušků příliš neuspěla. Není se čemu divit, že i příznivci strany jsou tímhle návrhem zmatení. Je to přece právě ODS, která bojuje proti povinnému oblékání reflexních vest v noci na silnici, což je podle místopředsedkyně strany Alexandry Udženiji „za hranou toho, do čeho by se stát měl montovat“.

Proč by se měl stát více starat o plynulost provozu a méně o bezpečnost chodců? Kde vlastně leží ty hrany ODS? Člověk o tom v poslední době snadno ztratí představu.