Zástupce zastavil stíhání Měkoty v kauze MUS, o majetku se nerozhodlo

Luboš Měkota

Luboš Měkota Zdroj: Euro Martin Pinkas

Státní zástupce zastavil tento týden trestní stíhání bývalého manažera Mostecké uhelné (MUS) a miliardáře Luboše Měkoty kvůli jeho úmrtí. O osudu jeho majetku, který mu byl stejně jako dalším obviněným v této kauze zabaven, se zatím nerozhodlo.

Čeká se na výsledky dědického řízení, řekl Pavel Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Výše zabaveného majetku šesti obviněným bývalým manažerům a vlastníkům dolů v kauze MUS se vyšplhala na celkovou hodnotu 1,25 miliardy korun. Většina z toho patřila Měkotovi.

Bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli ze zneužití informace a postavení v obchodním styku obviněni loni v červnu.

Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. V říjnu přibylo ještě obvinění z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti, které mají v České republice, jim policie obstavila na konci roku. Důvodem byla obava, že by jej mohli přepsat na příbuzné nebo převést do zahraničí.

: