Zavadil odchází z čela odborů, místo něj kandiduje Středula

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: CTK

Pražský volební lídr ČSSD Jaroslav Zavadil, který se stal poslancem, rezignoval na funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Svou kandidaturu na místo šéfa největší odborové centrály v zemi ohlásil předseda svazu KOVO Josef Středula.

Zavadil rezignoval dnes na odborářském sněmu. Vedení konfederace převzal její první místopředseda Václav Pícl. Centrálu bude řídit do konce dubna, kdy si odboráři zvolí nové vedení.

Pícl prohlásil, že pokud by ho někdo do čela ČMKOS nominoval, nabídku by neodmítl. O předsednické křeslo stojí i šéf nejsilnějšího odborového svazu v zemi KOVO Josef Středula. Navrhl ho jeho svaz.

„Sněm se rozhodl, že do konání sjezdu v dubnu nebude volit nového předsedu. Vzhledem k tomu, že Jaroslav Zavadil oznámil už dříve, že bude rezignovat, tak rezignaci sněm očekával,“ řekl Pícl.

Zavadil se ještě zúčastní povolebního jednání

Zavadil z vedení ČMKOS, která zastřešuje 29 svazů s několika stovkami tisíc členů, odejde v pátek. Ve středu se tak ještě za odbory zúčastní povolebního jednání skupiny předáků s vyjednávacím týmem ČSSD, za kterou usedne do sněmovních lavic.

Odstupující předseda odborovou centrálu úplně neopustí. V jejím sídle na Žižkově co nejdřív otevře svou poslaneckou kancelář. Zavadil patří k přátelům a poradcům prezidenta Miloše Zemana. Při sestavování Rusnokovy vlády byl v Kramářově vile častým hostem. Tehdy vylučoval, že by mohl nějaký ministerský post obsadit, což nedávno zopakoval.

ČSSD pod Zavadilovým vedením získala v Praze 14 procent hlasů, podpořilo ji zhruba 82 700 lidí. Připadla jí tak čtyři poslanecká křesla, jedno právě pro odborového předáka.

David Klimeš: Osobní ambice vůdců škodí odborům