Zdravotní sestry v státní a soukromé sféře mají brát stejně, žádají odbory

Zdravotní sestry

Zdravotní sestry Zdroj: David Peltan

Sjednotit co nejdříve mzdy ve státní a soukromé sféře žádají účastníci sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Zdravotní sestry ve státním zařízení nyní berou víc než jejich kolegyně u soukromníků. Narovnat rozdíl mezi platy by měl zákon o veřejných neziskových nemocnicích chystaný ministerstvem zdravotnictví.

Podle legislativního plánu by měl platit od roku 2017. Odbory chtějí, aby začal fungovat od ledna 2016. Norma by měla stanovit tarifní platy pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví a sociální péči.

„Práci přitom vykonávají obě dvě stejnou,“ konstatovala znovuzvolená předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Změna by se měla týkat všech profesí, kde je průměrný rozdíl 5000 korun.

Na neziskové nemocnice by se podle návrhu, jak ho připravuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, mohly změnit všechny nemocnice, které se pro to rozhodnou. Jako neziskové budou mít podle ministra také garantovanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Žádný poskytovatel však nebude nucen, aby nemocnici do této podoby transformoval.

Objem financování neodpovídá potřebám

Na 200 delegátů a delegátek sjezdu hovořilo podle Žitníkové hlavně o odměňování, objem financování zdravotnictví a sociálních služeb podle nich neodpovídá stoupajícím potřebám společnosti. Proto zdravotnické odbory podporují návrh odvodu daní z finančních transakcí. Výnosy by měly být použity na veřejné služby.

Zdravotnické odbory mají kolem 35 tisíc členů. Patří k nejviditelnějším odborovým svazům. V minulosti se zapojily do řady protestů. Vedení v čele s Žitníkovou vyjednávalo s bývalými i nynějšími ministry zdravotnictví, práce či financí i s premiéry o zlepšení podmínek, zvýšení výdělků či o zdravotnických zákonech. Zlepšování podmínek práce a patřičné finanční ohodnocení bude podle Žitníkové jednoznačnou prioritou svazu i v příštím období.

„Státní“ sestry berou víc
Sestry ve státním zdravotnictví měly loni v průměru 28 706 korun, v privátním zdravotnictví a v lázních 23 647 Kč. Celkový průměrný plat všeobecných sester a porodních asistentek se loni proti roku 2012 snížil o 1,5 procenta. Celkově loni klesly platy v zařízeních s odměňováním podle předpisů o platu o 0,8 procenta, tedy o 229 korun.
Od ledna by zaměstnanci nemocnic měli podle rozhodnutí vlády dostat v tarifech . Růst by pak platy měly ještě o čtyři procenta, odboráři si nicméně podle své šéfky představovali rychlejší tempo zvyšování výdělku.