Zdravotníci se již chystají na nového ministra

Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na schůzi vlády 28. ledna v Praze.

Zleva ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová na schůzi vlády 28. ledna v Praze. Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Milan Kubek, ČLK
Náměstkyně ministerstva zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová
4
Fotogalerie

Případná změna na postu ministra zdravotnictví by mohla vyhovovat vedení České lékařské komory, jejíž šéf se setká s premiérem Sobotkou ve čtvrtek.

Mezi hlavní kandidáty na vládní vyhazov patří šéf rezortu zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Jeho případného nástupce čeká několik dlouhodobě neřešených problémů. Nedostatek lékařů a sester v nemocnicích je jedním z nich.

Zásadní změnu ale zdravotníci od střídání v posledním roce před koncem volebního období většinou nečekají. „Co postrádáme, je koncepční řešení úhrad a vzdělávání zdravotníků. Zásadní změny nejsou jen v rukou jednoho ministra, ale vlády a parlamentu,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Za novým ministrem by šel s požadavkem na navýšení kapacity zdravotních škol, aby z nich vycházelo více zdravotních sester. A to kvůli nedostatku personálu v nemocnicích. „Změny vzdělávání sester, které jsou ve sněmovně, nic neřeší,“ tvrdí Sohlich.

„Potřebujeme některé věci řešit s delším výhledem,“ připojuje se prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Ten by po novém ministrovi chtěl změnu financování lékáren, aby nebyly závislé jen na maržích z prodeje léků. Mohly by dostávat zaplaceno od zdravotních pojišťoven za odbornou práci lékárníků.

„Na změnách odměňování jsme se s ministrem dohodli přede dvěma lety, od té doby se nic neděje,“ dodává Chudoba.

Změna by mohla vyhovovat vedení České lékařské komory, které Němečka dlouho kritizuje. „Se stavem českého zdravotnictví je v současnosti spokojen asi opravdu jen ministr Němeček. Nejde o osobu, ale o to, aby současnou krizi zdravotnictví začal někdo skutečně řešit,“ říká prezident komory Milan Kubek.

Ve čtvrtek má mít schůzku s premiérem Sobotkou. Už dříve zveřejnil celý seznam požadavků na vládu.

Podle informací Respektu je pravděpodobným Němečkovým nástupcem Václav Šimánek (ČSSD), dříve náměstek hejtmana Plzeňského kraje, nyní ředitel Fakultní nemocnice Plzeň. Do jejího vedení Šimánka jmenoval Němeček v roce 2014. V letošních volbách se Šimánek do zastupitelstva kraje z desátého místa nedostal. V roce 2014 kandidoval na senátora, skončil druhý. Kromě něj se mluví o Lence Tesce Arnoštové, místopředsedkyni ČSSD a Němečkově náměstkyni.