Zeman a šéf odborů přiletěli na sjezd ČSSD vrtulníkem

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Vrtulník s prezidentem Milošem Zemanem přistál v Ostravě. Prezident, který se funkce ujal přesně před týdnem, zamířil do ostravské haly Gong, kde projev vyslechlo více než 600 delegátů 37. sjezdu ČSSD. Zeman byl předsedou ČSSD, se stranou se však před lety rozešel.

Vrtulník s prezidentem, který do Ostravy dopravil také šéfa konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila, přistál na heliportu Hasičského záchranného sboru v Ostravě-Zábřehu.

Prezident poté na sjezdu ČSSD popřál straně vítězství ve volbách. Sice řekl, že jako prezident musí být nadstranický, ale jako občan to vidí jinak, jako příznivec ČSSD. „Přeji si vítězství ČSSD v příštích volbách,“ prohlásil a sklidil obrovský potlesk delegátů volebního sjezdu strany. Popřál také straně, aby měla odvahu vládnout sama a dokázala za své činy převzít maximální odpovědnost.

Vrtuník z dopravní letky ministerstva obranyVrtuník z dopravní letky ministerstva obrany

Zemanův vztah s jeho bývalou stranou je nejednoduchý od chvíle, kdy jej část ČSSD před deseti lety nepodpořila v parlamentní volbě prezidenta. Hlavou státu se tehdy stal Václav Klaus, kterého Zeman tento měsíc vystřídal poté, co v lednu zvítězil v přímé volbě. V ní ČSSD nominovala vlastního kandidáta Jiřího Dienstbiera, ve druhém kole však Zemana podpořila proti kandidátovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi.

Zeman je nyní čestným předsedou neparlamentní Strany práv občanů -zemanovci (SPOZ), která se po jeho úspěchu netají ambicí promluvit do parlamentní politiky.