Zeman chce za velvyslankyni na Slovensku Livii Klausovou. Schwarzenberg nesouhlasí

Manželé Klausovi

Manželé Klausovi Zdroj: CC BY-SA 3.0: David Sedlecky - Wikimedia Commons

Prezident Miloš Zeman chce, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livia Klausová. Vláda záměr kritizuje.

Podle serveru iDnes.cz ale Schwarzenberg se záměrem nesouhlasí. „Je to velmi neobvyklá myšlenka. Bylo by to demotivující pro celý diplomatický sbor. Na tom místě by měl být profesionální diplomat,“ řekl. Na Slovensku je momentálně velvyslancem Jakub Karfík.

„Politický profesionál ví, že jakákoli jednání o velvyslancích jsou vedena v klasifikovaném, tedy utajeném režimu. Politický profesionál nahlas, do chvíle, než je velvyslanec schválen, o tom zásadně důsledně nemluví, nekomentuje a neuvádí žádná jména, Pokud se někdo chová jinak, je v této oblasti politický amatér,“ řekl k informacím o možném angažování Klausové v diplomacii Nečas.

Odměna za podporu?

Klausova rodina Zemana opakovaně podpořila během prezidentské kampaně. „Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší,“ řekl například exprezident Václav Klaus, který si tak rýpl do Zemanova volebního rivala Karla Schwarzenberga. Ten strávil většinu života v emigraci.

Sama Klausová se vymezila proti Schwarzenbergově manželce, která je Rakušanka. Uvedla, že Zeman má vztah k ČR a lidem, kteří v ní žijí. Podle ní také jako politický protivník jejího muže Václava Klause vždy držel slovo. „Potom také nechci, aby po mně na Pražský hrad přišla dáma, která bude mluvit jenom německy,“ řekla v lednu.

Klausová se narodila 10. listopadu 1943 v Bratislavě. Vystudovala zahraniční obchod na VŠE. Roli první dámy plnila od března 2003. Již předtím ale veřejně vystoupila například v roce 1997 v období takzvaného sarajevského atentátu, během nějž část politiků ODS vyzvala jejího muže po skandálech s financováním strany k odstoupení. Tehdy Klausová na Václavském náměstí na manželovu podporu přečetla dopis jejich mladšího syna.