Zeman narazil, Sváčka do Ústavního soudu neprotlačil

Jan Sváček

Jan Sváček Zdroj: CTK

Senát ani napodruhé nezvolil předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka ústavním soudcem. Nepomohlo ani to, že prezident Miloš Zeman před senátory označil jeho obvinění za nepravdivá. Kritici poukazovali na jeho kontakty například s kontroverzním pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Loni Sváčka neúspěšně Senátu navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Sváčkovi dalo v tajné volbě hlas pouze 30 senátorů ze 75, oznámil předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). Soudce tak nyní dostal méně hlasů než loni v únoru. Tehdy v tajných volbách získal 38 ze 79 možných hlasů a k souhlasu horní komory s jeho jmenováním chyběly dva hlasy. Nyní mu jich chybělo osm.

Zeman se rozhodl Sváčka nominovat znovu jako uznávaného odborníka na trestní právo. Opakovanou nominaci zdůvodnil loňskou obměnou třetiny Senátu i obměnou Ústavního soudu. Dnes k tomu také uvedl, že „Ústavní soud potřebuje alespoň jednoho praktického manažera“.

Kritici poukazovali na Sváčkovy styky s podnikatelem Hrdličkou, právníkem a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem či na členství v Lions clubu, který založil odsouzený lékař Jaroslav Barták. Sváček k tomu mimo jiné uváděl, že Hrdličku přes deset let neviděl a Lions club po krátkém členství opustil.

Zeman k tomu senátorům řekl, že si všechna obvinění nechal prověřit a že se ukázala být pomluvami. Sváček svou opakovanou kandidaturu zdůvodnil senátorům mimo jiné tím, že se často setkává s tím, že rozhodnutí soudu je sice zákonné, ale není spravedlivé. Pokud Ústavní soud dospěje k závěru, že obecný soud lpěním na liteře zákona porušil základní principy spravedlnosti garantované ústavou a listinou práv, může toto napravit, dodal Sváček.

V týmu ústavních soudců měl podle prezidenta nahradit Dagmar Lastoveckou, někdejší senátorku ODS, která vedla ústavně-právní výbor horní komory.

Vizitka předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka (56):
Datum a místo narození: 13. července 1957, České Budějovice. Vzdělání: V roce 1980 absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Kariéra: začínal jako soudce Obvodního soudu pro Prahu 6, zpočátku se specializoval na rodinné právo, později na právo trestní; v letech 1990 až 1998 působil v čele Obvodního soudu pro Prahu 8, rok pracoval jako trestní soudce Vrchního soudu v Praze; v roce 1998 byl jmenován místopředsedou a od dubna 1999 předsedou Městského soudu v Praze. Rodina: Je podruhé ženatý, s bývalou manželkou Zuzanou mají dvě dcery. Jeho nynější manželkou je moderátorka Michaela Dolinová.