Zeman naznačil, že by nejraději jmenoval „vládu odborníků“

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán naznačil, že by politickou situaci po demisi premiéra Petra Nečase (ODS) nejraději řešil jmenováním "vlády odborníků". V hledáčku má prý čtyři osobnosti, které by mohly převzít premiérskou funkci, a budoucí předseda vlády by podle Zemana nutně nemusel mít politický mandát. Zeman rovněž řekl, že na úterní tiskové konferenci na Pražském hradě chce jmenovat nového premiéra.

„Ano, nejtěžší rozhodnutí mě čeká v úterý. To je jmenování premiéra,“ řekl Zeman. „Budu formulovat takto na tiskové konferenci své rozhodnutí,“ dodal. Tisková konference na Pražském hradě začíná v 15:00.

Zeman také naznačil, k jaké variantě řešení situace se přiklání. „V zásadě mám jasno a moje rozhodnutí bude takové, které nezklame moje voliče v prezidentských volbách,“ řekl Zeman. Během předvolební kampaně měl mimo jiné billboardy s nápisem „Stop Nečasově vládě“. Předvolební slib podle Zemana přitom ještě není úplně naplněn. „Nečasova vláda, byť je v demisi, je stále ještě vládou,“ řekl prezident.

Zeman uvedl, že předčasné volby vypsat nemůže, dokud Sněmovna 120 hlasy nerozhodne o svém rozpuštění. Další alternativou je pověřit představitele současné koalice sestavením nového kabinetu, což by ale podle Zemana znamenalo, že de facto bude Nečasova vláda pokračovat. Prezident zmínil také možnost jmenovat premiérem největší opoziční strany ČSSD, její předseda Bohuslav Sobotka ale tuto možnost už předem odmítl.

„A pak nám zbývá ještě poslední varianta, o které se zatím málo uvažuje, ale kterou já pokládám za reálnou. A to je varianta toho, čemu vy novináři říkáte úřednická vláda a já tomu říkám vláda odborníků,“ prohlásil Zeman. Takový kabinet by podle něj měl být tvořen profesionály, kteří znají problematiku jednotlivých resortů a nemuseli by se s nimi seznamovat teprve po vstupu do funkce.

„I ta vláda úředníků či odborníků tady může být jako náhrada vlády v demisi současné vládní koalice jenom do předčasných voleb. Tato kombinace se vůbec nedá vyloučit,“ podotkl také Zeman.

Zároveň uvedl, že rozhodně není jasné, že se na podzim uskuteční předčasné volby. „To rozhodne Poslanecká sněmovna, nikoli prezident republiky,“ řekl prezident. „To rozhodnutí Poslanecké sněmovny o případném seberozpuštění by mělo vzít také v úvahu to, jaká bude ta vláda odborníků, jaké bude její personální složení, jaké bude její programové prohlášení,“ zdůraznil.