Zeman není pro školné, ale zavedl by penále za propadnutí či neúspěšné zkoušky

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Školy by měly být hodnocené podle toho, kolik jejich absolventů najde uplatnění. Při besedě se studenty libereckých středních škol to prohlásil prezident Miloš Zema, který dnes zahájil třídenní návštěvu Libereckého kraje. Neúspěšné studenty by Zeman penalizoval, aby sami zvážili, zda na školu "mají".

Současný systém, kdy školy dostávají peníze za přijatého žáka, podle prezidenta vede k tomu, že se na ně dostávají i děti, které by tam neměly být. „Dvacet až třicet procent studentů na to nemá mentálně,“ prohlásil.

Není ani pro zavedení školného či zápisného, zavedl by však penalizační poplatky za nesložené zkoušky či opakování ročníku. To by podle něj mohlo vést k tomu, že špatní studenti sami odejdou a najdou si školu, která odpovídá jejich schopnostem.

Studenti se mimo jinén vrátili i k dluhům, které zůstaly po lyžařském mistrovství světa v Liberci. Podle Zemana by měli lidé, kteří je způsobili, nést svůj díl odpovědnosti, a to i finanční. Po šampionátu před pěti lety zůstaly dluhy ve výši 92 milionů korun a organizátor skončil v konkurzu.

Jak vidí start své kariéry dnešní studenti?