Zeman podpořil Ištvana: Hrozby policejním státem? Jen křik potrefených hus

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman vyjádřil plnou podporu práci olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, kterého přijal na Pražském hradě. Podle něj nehrozí, že by se z Česka měl stát policejní stát, jak varuje například expremiér Petr Nečas. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska tím ale Zeman otevřeně přiznal souvislost policejního zásahu a následných politických změn.

„Prezident panu Ištvanovi vyjádřil plnou podporu v jeho práci a v úsilí odhalit klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou,“ uvedla mluvčí hlavy státu Hana Burianová.

Expremiér Nečas v souvislosti s vyšetřováním hlasitě hovoří o šikaně ze strany státních zástupců, kteří se podle něj snaží Česko proměnit v prokurátorskou republiku.

Rétorika potrefených hus

„Já tento názor absolutně nesdílím, nemyslím si, že nám hrozí prokurátorská republika. Některým politikům, jejichž nervozita úměrně tomu narůstá, samozřejmě hrozí vyšetřování za některé minulé kauzy a v takovém případě obvyklá rétorika těchto politiků, já tomu říkám rétorika potrefených hus, zní tak, že nám hrozí například policejní stát,“ řekl prezident o kauze.

Exministr financí Kalousek ale přijetí Ištvana Zemanem kritizuje. Prezident tím prý otevřeně přiznal přímou souvislost policejního zásahu před šesti týdny, který vedl k pádu Nečasovo vlády, s politickými změnami, o které Zeman usiluje. „Domnívám se, že je to v přímém rozporu s nestranným výkonem působnosti státního zastupitelství,“ řekl Kalousek ČTK.

Také politolog Jan Outlý nemá krok prezidenta za standardní a není důvod, proč by měl prezident vyjadřovat podporu justičnímu orgánu, stojícímu mimo zákonodárnou moc. Na věci však nevidí něco zcela škodlivého. „Nejsem si vědom toho, že by se kdy hlava státu scházela se státním zástupcem,“ poznamenal. Státní zástupce musí být podle jeho názoru vybaven na to, aby uměl čelit různým tlakům a vlivům. Nemyslí si, že v případě konkrétně Iva Ištvana by návštěva u prezidenta či mediální výroky jiných politiků měly jeho vyšetřování ovlivnit. Zeman podle Outlého setkáním nejspíš sleduje svůj vlastní mediální obraz.

Ivo Ištvan spolu s kolegou z olomouckého vrchního státního zastupitelství Rostislavem Bajgerem stojí za ostře sledovanou kauzou spojenou se třemi bývalými poslanci ODS a blízkou spolupracovnicí a partnerkou expremiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nagyovou. Nečasova vláda kvůli kauze padla.

Tři exposlance ODS viní orgány činné v trestním řízení z korupčního jednání, když podle policie odešli ze Sněmovny výměnou za pozice ve vedení státních firem. Poté co Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že na poslance se v této věci vztahuje imunita, byli lidé spojeni s případem propuštěni z vazby. Ištvan předpokládá, že Nejvyšší státní zastupitelství nyní stíhání zruší. Plánuje však, že se skutky pokusí přeformulovat tak, aby v souladu s výrokem NS mohli být stíháni.

Ivo Ištvan: Nevím, proč Nečas odstoupil