Zeman se vyslovil pro změnu zákona o církevních restitucích

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman chce změnu zákona o církevních restitucích. Referendum o již přijatém zákoně považuje za možné. Lepší variantou by ale byla úprava zákona, aby církve dostávaly v příštích letech méně peněz.

Podle Zemana by o tématu církevních restitucí mohla diskutovat ještě současná vláda. Situaci by mohl Rusnokův kabinet vyřešit zákonným opatřením, které by vláda navrhla Senátu. Prezident to řekl v diskusním pořadu televize Prima.

O úpravě církevních restitucí chce po volbách vyjednávat také ČSSD. Komunisté zas požadují referendum. Církve podle dříve schváleného zákona a podepsaných smluv dostanou majetek v hodnotě 75 miliard korun a v příštích třiceti letech by měly získat celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Koalice TOP 09 a ČSSD přes Zemana neprojde

Prezident také komentoval kritiku, která směřuje na jeho adresu z části sociální demokracie. Jak připomněl, na březnovém sjezdu ČSSD popřál straně volební úspěch. V této souvislosti také zopakoval, že by nejmenoval premiérem předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku ani faktického lídra TOP 09 Miroslava Kalouska, pokud by se tyto strany dohodly po volbách o uzavření koalice.