Zeman si diktuje: Sobotku jmenuji premiérem, až bude jasné, že má většinu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman jmenuje šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku premiérem nejdříve v polovině ledna, pokud se pro vládu sociální demokraté vysloví ve stranickém referendu. Kdyby se nekonalo, mohl by ho jmenovat do konce roku. Zeman také uvedl, že pokud by sněmovnou prošel služební zákon, netrval by na lustračním osvědčení pro Andreje Babiše.

„Je naprosto logické, že pokud proběhne v sociální demokracii vnitrostranické referendum, které je ohlášeno na polovinu ledna, tak jsem nucen počkat, i kdybych nechtěl, z toho prostého důvodu, že nikdy nemůžete vyloučit, že 23 tisíc členů sociální demokracie se v referendu rozhodne negativně,“ nechal se slyšet prezident v souvislosti s případným stranickým referendem.

Kdyby socialisté referendum neměli a vytvoření koalice schválili již na prosincovém ústředním výkonném výboru a pro vládu se vyslovilo i hnutí ANO a lidovci, pak nevyloučil, že Sobotku jmenuje ještě do konce roku.

Podle prezidenta Zemana musí být ale jasné, že Sobotkova koalice bude mít parlamentní většinu. „Já samozřejmě před jmenováním premiérem se ještě sejdu s předsedy všech koaličních stran, abych se ujistil, že ta podpora opravdu existuje,“ doplnil Zeman. Po vznikající vládě prý nebude vyžadovat podpisy jednotlivých poslanců, bude mu stačit prohlášení předsedů koaličních stran.

"Lustrační zákon nemá cenu prodlužovat, Babiše bych jmenoval i bez osvědčení"

Zeman zároveň uvedl, že se přiklání ke zrušení lustračního zákona. Splnil svou funkci a nemá cenu ho dále prodlužovat. Celou záležitost však nepokládá za kardinální. Návrh na zrušení dvojice lustračních zákonů nedávno podali komunisté.

„Jsou dvě možnosti, buď ten lustrační zákon vyprší sám sebou, to znamená díky generační obměně, anebo se zruší, protože se domnívám, že už teď splnil svou funkci a nemá cenu ho dále prodlužovat,“ odpověděl Zeman na dotaz, zda sdílí názor, že je lustrační zákon překonaný. Posléze dodal, že se kloní spíše ke druhé variantě.

Zeman v této souvislosti uvedl, pro jmenování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ministrem by právě lustrační osvědčení nevyžadoval, pokud projde prvním čtením služební zákon. Navrhované řešení prý již sdělil jak Babišovi, tak lídrovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Politici ho podle Zemana akceptovali.

Služební zákon nevyžaduje lustrační osvědčení od ministrů uvedl Zeman. Babiš má přitom s lustrací problém. Na Slovensku se nyní soudí kvůli údajné spolupráci s totalitní StB. Prezident již dříve řekl, že nikoho bez lustrace do vlády nejmenuje. „Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí,“ řekl Zeman.

Čtěte exkluzivní informace týdeníku Euro o údajné spolupráci Andreje Babiše s StB:

Babišův svazek je zfalšovaný, říká bývalý důstojník StB

Nové informace: Babišův svazek o spolupráci s StB je údajně pravý

Nové důkazy: našly se záznamy o Babišových hlášeních StB

V souvislosti s neochotou jmenovat ministra bez lustrace se objevily úvahy o tom, že by se Babiš mohl stát pouze vicepremiérem, který by ale neměl vlastní ministerstvo. Zeman dnes podobnou možnost označil za „pitomost“. Babiš podle něj bude plnohodnotným členem vlády pouze v případě, že bude řídit vlastní rozsáhlý resort.

„Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci,“ řekl Zeman. „Kdyby se stal jenom vicepremiérem, byla by to ozdoba vlády. Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno,“ podotkl prezident.

Zrušení lustračního zákona by mohlo mít podporu i u sociální demokracie. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky již zákon splnil svou roli. Hnutí ANO zatím jasný názor na zrušení zákona nemá. Proti jeho zrušení jsou naopak ODS a TOP 09, podle lidovců norma účel plnila.