Zeman stvrdil desetiprocentní sazbu DPH i konec poplatků

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října Zdroj: ctk

Od příštího roku bude platit nižší desetiprocentní sazba DPH. Vztahovat se bude na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. Příslušnou novelu zákona podepsal prezident Miloš Zeman. Prezident také svým podpisem potvrdil definitivní zrušení poplatků u lékaře a za recept.

Nová desetiprocentní sazba, kterou poslanci schválili letos v září, doplní od ledna 2015 stávající sazby ve výši 15 a 21 procent. Vláda si od snížené sazby slibuje nižší ceny pro koncové spotřebitele. Desetiprocentní daní na kojeneckou výživu a potraviny pro malé děti chce vláda podpořit především rodiny s dětmi.

Z léků mají do nové snížené sazby spadat radiofarmaka, očkovací látky, léky či chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě. Sněmovna skupinu léčiv v nové sazbě při schvalování novely rozšířila i o veterinární léčiva kvůli tomu, že obsahují stejné účinné látky jako léky pro lidi.

Třetí položkou jsou tištěné knihy. Sazba se ale nebude vztahovat na zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Další úprava DPH na obzoru
V Poslanecké sněmovně je nyní před schvalováním další vládní novela zákona o DPH. Poslanci v ní chtějí do desetiprocentní sazby zařadit i další položky. Jde o suroviny a potraviny pro lidi s fenylketonurií a celiakií, kteří musí držet zvláštní dietu.

Poplatky u lékaře a za recept končí

Prezident Zeman dnes podepsal také novelu o veřejném zdravotním pojištění, která od ledna 2015 ruší třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. V platnosti tak zůstává pouze devadesátikorunová platba za pohotovost.

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce ministerstvo zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění.

Zrušení poplatků
O zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, rozhodla koaliční vláda už v červnu. Vychází ze svého programového prohlášení. Pravicová opozice naopak byla pro jejich zachování.
Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.
Vládní předloha zachovává pacientům nynější ochranné limity. Započítávat se do nich mají jen doplatky za léky.
Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). O jejich zrušení se už v minulosti neúspěšně pokoušely ČSSD a KSČM. Poslanci o zrušení poplatků rozhodli letos v září.