Zeman uspěl se svými kandidáty na ústavní soudce

Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně a oznámil jména kandidátů na nové ústavní soudce. V pozadí (zleva) jsou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a (vpředu vpravo) předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně a oznámil jména kandidátů na nové ústavní soudce. V pozadí (zleva) jsou nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a (vpředu vpravo) předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Zdroj: ctk

Všechny čtyři kandidáty na ústavní soudce, které navrhl prezident Miloš Zeman, Senát pravděpodobně schválí. Doporučil to dnes jednomyslně senátní výbor pro lidská práva. Rozhodl tak poté, co kandidáty vyslechl. Na jednání nebyli zástupci ODS, kteří se netají výhradami zejména vůči jednomu z adeptů, někdejšímu vojenskému prokurátorovi Jaroslavu Fenykovi.

Zeman kromě Fenyka navrhl na ústavní soudce soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Nominaci prezident zdůvodnil jejich odbornou zkušeností, praxí a publikační i pedagogickou činností.

Filip si získal přízeň senátorů zejména z ČSSD, která má v horní komoře většinu, mimo jiné tím, že by na rozdíl od většiny současných ústavních soudců byl pro projednání jejich žaloby na bývalého prezidenta Václava Klause kvůli novoroční amnestii amnestii. Podle něj by ještě byla možnost řízení obnovit, pokud by o to prezident požádal.

Zpochbnění amnestie

Fenyk zase zpochybnil důvodnost amnestie vyhlášené Klausem. „Nevěřím tomu, že by ministerstvo spravedlnosti souhlasilo s tím obsahem,“ uvedl. Zpochybnil ale možnost, že by kvůli podpisu amnestie bez projednání s vládou mohl být obviněn z trestného činu premiér Petr Nečas (ODS), jak o to požádali předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) spolu se senátorem a bývalým žalobcem Miroslavem Antlem (za ČSSD). „Velice obtížně by se to prosazovalo jako trestný čin. Dávám tomu malou naději,“ dodal Fenyk.

Sládeček chce u Ústavního soudu přispět svými znalostmi správního soudnictví. Soud by podle něj měl být aktivnější také například v legislativním procesu. Vůči Tomkové senátoři ani žádné otázky neměli.

Zeman zvažuje účast při volbě

Senát má kandidáty na ústavní soudce volit na schůzi v příštím týdnu, a to možná za Zemanovy účasti. „Je to jedna z variant v programu pana prezidenta,“ řekl Zemanův kancléř Vratislav Mynář s tím, že zatím Zemanovu přítomnost v horní komoře nelze stoprocentně podpořit. Prezident byl v Senátu zhruba před měsícem na své úvodní návštěvě. Ve svém projevu tehdy mimo jiné slíbil, že nebude zbytečně vetovat žádné zákony.