Zeman: Vietnam pro české firmy odbourá administrativní překážky

Do Vietnamu se například dováží český zlatavý mok, ale i na místě vyrábí. Česká desítka a dvanáctka se musela ale přizpůsobit tamním podmínkám a vyrábí se tak lehčí šestka.

Do Vietnamu se například dováží český zlatavý mok, ale i na místě vyrábí. Česká desítka a dvanáctka se musela ale přizpůsobit tamním podmínkám a vyrábí se tak lehčí šestka. Zdroj: Profit

Vietnamský prezident Truong Tan Sang slíbil dnes svému protějšku Miloši Zemanovi odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování s Vietnamem. Podle Zemana je Vietnam velmi zajímavým exportním trhem a perspektivní světovou ekonomikou.

Český prezident to řekl na tiskové konferenci po společném jednání. Zeman také vyzdvihl vietnamskou komunitu v Česku, která by podle něj mohla být „zářným příkladem pro některé další členy České republiky, kteří ani pracovitostí ani podnikavostí nevynikají“. Truong Tan Sang se svou ženou, kteří jsou na návštěvě Česka od neděle do středy, za Zemanem dorazili dnes dopoledne. Na Pražském hradě byli uvítáni s vojenskými poctami.

„Shodli jsme se, že je čas, abychom (vzájemnou) spolupráci pozdvihli na vyšší úroveň,“ řekl Zeman. Poznamenal, že věří, že dnešní setkání bude, podobně jako jeho podzimní cesta do Číny, impulzem k tomu, aby se vietnamský trh stal velmi zajímavou příležitostí pro české investory.

„Chtěl bych poděkovat panu vietnamskému prezidentovi za jeho příslib odstranění některých administrativních překážek, které těmto investicím až dosud bránily,“ poznamenal. Konkrétně se prý potíže byrokratické povahy ve Vietnamu týkají českého kamenolomu, cementárny a kaolinky.

Na Žofíně diskutovali problematické projekty

Na podnikatelském fóru na Žofíně, kam oba státníci odpoledne zavítali, Zeman dodal, že tyto projekty jsou odstrašujícím příkladem pro české i evropské investory. Podle ředitele Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Hanáka je problémem Vietnamu, že vyřízení všech povolení velmi dlouho trvá. „Ještě dobré to je v Hanoji nebo Ho Či Minově Městě, ale jakmile se vyjede do dalších regionů, tak je o to náročnější dostat odpovídající papíry,“ poznamenal. Přivítal proto, že vietnamský prezident přislíbil pomoc.

Odstranění překážek by časem mohlo vést ke snižování českého deficitu při obchodování s Vietnamem. Například loni dosáhl vzájemný obchod podle Hanáka asi 650 milionů dolarů (asi 16 miliard korun), z toho 580 milionů dolarů (14,3 miliardy korun) připadalo na vietnamský vývoz do Česka.

Šance pro obchod a investice

Vietnamský prezident dnes řekl, že mezi Českem a Vietnamem by se mohla rozvíjet spolupráce především v obchodu a investicích. České firmy by podle něj mohly uspět třeba v energetice, telekomunikacích nebo při výrobě skla a dopravních prostředků.

Zatím v českém vývozu do Vietnamu převažují stroje a dopravní prostředky, telekomunikační zařízení, zbraně a munice. Naopak k hlavním dovozním položkám z Vietnamu patří obuv, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat a oděvy.

Vietnamci tvoří třetí největší skupinu cizinců v Česku. Předloni jich v Česku legálně pobývalo 57 200, z toho 41 500 trvale. Podle neoficiálních odhadů žije v ČR ve skutečnosti až 100 tisíc obyvatel vietnamské národnosti.

Podle zjištění sociologů téměř dvě třetiny Vietnamců nad 15 let žijí v Česku déle než šest roků. České občanství získávají ročně desítky Vietnamců a Vietnamek.