Zeman ztrácí body u veřejnosti. Věří mu jen dvě pětiny lidí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Důvěra veřejnosti v Miloše Zemana poprvé od zisku úřadu klesla pod 50 procent, podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění mu v listopadu důvěřovaly asi dvě pětiny obyvatel. Největší důvěře, skoro tří pětin obyvatel, se nadále těšili starostové obcí a taky obecní zastupitelstva.

Důvěra v prezidenta, jak stojí v průzkumu, „poměrně výrazně“ klesla na 39 procent z říjnových 51 procent. „Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM,“ píšou autoři průzkumu. Největší podíl lidí důvěřoval Zemanovi na začátku jeho funkčního období; v dubnu mu věřilo 61 procent respondentů.

Navzdory poklesu byl v listopadu prezident třetí nejdůvěryhodnější ústavní institucí. Před ním se umístili starostové s 59procentní důvěrou a obecní zastupitelstva, kterým věřilo 58 procent dotázaných. Starostové i zastupitelstva obcí vykázali meziměsíční nárůst důvěry shodně o dva procentní body.

O dva procentní body na 38 procent vzrostla taky důvěra lidí v krajská zastupitelstva. O procentní bod na 36 procent si pohoršili hejtmani.

Senát setrval na důvěře 26 procent obyvatel, vládě důvěřovalo 24 procent lidí. U kabinetu jde o pokles o dva procentní body. Nejméně důvěryhodnou ústavní institucí byla v listopadu Poslanecká sněmovna s výsledkem 15 procent.

S politickou situací v Česku bylo podle průzkumu spokojeno v listopadu sedm procent dotázaných proti říjnovým pěti procentům. Nespokojenost vyjádřilo 67 procent respondentů, meziměsíčně byl jejich podíl o šest procentních bodů nižší.

Lidé nevěří ani ekonomice
Česká ekonomika je na tom stále španě, soudí lidé. Negativně současnou hospodářskou situaci hodnotí 62 procent dotázaných v průzkumu CVVM, přičemž za velmi špatnou jí ožnačuje 17 procent respondentů. Jako dobrou ji označilo jen osm procent lidí. Pesimističtější jsou starší lidé, lépe se na ekonomiku dívají hlavně respondenti do 30 let.