Zemanův kandidát na ústavního soudce míří na Vrchní soud

Jan Sváček míří na Vrchní soud v Praze

Jan Sváček míří na Vrchní soud v Praze Zdroj: CTK

Místopředsedou Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek se má stát soudce Jan Sváček. Zvítězil ve výběrovém řízení a předseda soudu Jaroslav Bureš v pondělí odešle ministerstvu spravedlnosti návrh na jeho jmenování. Uvedl to dnes server Česká justice.

V souběžně konaném výběrovém řízení na místopředsedu pro úsek civilní a insolvenční zvítězila soudkyně vrchního soudu Ivana Mlejnková.

Sváček má ve funkci nahradit dosavadního místopředsedu Vladimíra Vočku, kterému končí mandát.

Sváček byl v letech 1999 až 2013 předsedou Městského soudu v Praze, pak se stal soudcem vrchního soudu. Dvakrát byl nominován do funkce ústavního soudce, ale Senát se v obou případech postavil proti.

Mlejnková nahradí Milana Bořka, který se od 1. října stane předsedou Krajského soudu v Brně, dodal server.

Jan Sváček
Datum a místo narození: 13. července 1957, České Budějovice.
Vzdělání: V roce 1980 absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze.
Kariéra: začínal jako soudce Obvodního soudu pro Prahu 6, zpočátku se specializoval na rodinné právo, později na právo trestní; v letech 1990 až 1998 působil v čele Obvodního soudu pro Prahu 8, rok pracoval jako trestní soudce Vrchního soudu v Praze; v roce 1998 byl jmenován místopředsedou a od dubna 1999 předsedou Městského soudu v Praze. Rodina: Je podruhé ženatý, s bývalou manželkou Zuzanou mají dvě dcery. Jeho nynější manželkou je moderátorka Michaela Dolinová.