Zemřel pacient z IKEMU, který žil půl roku bez srdce

Jakub Halík

Jakub Halík Zdroj: ctk

V noci na sobotu 13. října zemřel sedmatřicetiletý Jakub Halík, který po unikátní operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) žil více než půl roku se speciálními pumpami místo nemocného srdce. O smrti muže, který čekal na vhodného dárce, aby mohl dostat srdce nové, dnes píše Aha! a Blesk.

Halík operaci podstoupil, protože měl rozsáhlý nádor srdce. Dvě čerpadla mu místo srdce v IKEM voperovali 3. dubna. „Příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Již nyní ale víme, že srdeční čerpadla na vině nejsou, ta byla v pořádku,“ řekl Blesku přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Pirk: Být lékařem není profese pro každého

Podobnou operaci před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Pacient po sedmi dnech ale zemřel. Čeští doktoři postup zdokonalili. Halík, který dřív pracoval jako hasič a záchranář, se po operaci stal prvním pacientem na světě, který neměl vůbec žádný hmatný pulz.