Životní a existenční minimum od ledna stoupne o devět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Životní a existenční minimum by se mělo od ledna zvýšit o devět procent. Počítá s tím návrh vládního nařízení, které připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Informuje o tom internetový deník Aktuálně.cz. MPSV také připravilo návrhy na zvýšení minimální mzdy. Mluvčí MPSV Viktorie Plívová informaci potvrdila.

„Dokončili jsme návrh vládního nařízení, v nejbližší době jej rozešleme do vnějšího připomínkového řízení a po vypořádání připomínek předáme vládě k projednání,“ sdělila Aktuálně.cz Plívová.

V současnosti je životní minimum 3126 korun měsíčně pro samostatně žijící lidi. U domácnosti se odvíjí od počtu jejích členů, například u dvou dospělých se dvěma dětmi ve věku osm a 16 let činí v součtu 9690 korun měsíčně. Po navrhovaném zvýšení o devět procent by tedy životní minimum pro jednotlivce stouplo na zhruba 3407 korun, u zmíněné rodiny pak na 10 562 korun. Existenční minimum pro dospělou osobu nyní činí 2020 korun, zvýšit by se mělo také o devět procent. To znamená na 2202 koruny.

MPSV dokončilo také dvě varianty návrhu na zvýšení minimální mzdy. První varianta počítá s navýšením z 8000 na 8400, druhá na 8500. Návrh by měl podle Plívové přinést změny, které se týkají výše minimální mzdy pro mladistvé a zdravotně postižené. Nemělo by tak být již možné vyplácet jim sníženou minimální mzdu.

Od výše životního a existenčního minima se odvíjí výše sociálních dávek, například v hmotné nouzi, či na nárok na porodné. Minimální mzdu pobírá zhruba 40 tisíc lidí, tedy asi jedno procento zaměstnanců v podnikatelské sféře. Její zvýšení by se přesto dotklo i ostatních pracovníků. Současně totiž mají stoupnout i úrovně zaručené mzdy, tedy minimální tarify pro jednotlivé skupiny profesí. Výjimkou je nepodnikatelská sféra, odměňovaná podle platových tabulek.