Zlom v kauze Rath? Středočeský kraj prý není poškozený

Poslanec a bývalý hejtman David Rath odchází z jednací síně středočeského krajského soudu, který 30. dubna v Praze v neveřejném zasedání rozhodoval, zda jej propustí z vazby.

Poslanec a bývalý hejtman David Rath odchází z jednací síně středočeského krajského soudu, který 30. dubna v Praze v neveřejném zasedání rozhodoval, zda jej propustí z vazby. Zdroj: ctk

Středočeskému kraji v souvislosti s kauzou bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha obviněného z korupce údajně nevznikla žádná škoda. Vyplývá to z právního posudku, který si kraj na poslední chvíli nechal zpracovat. Postoj úřadu může znamenat zlom v celé kauze. Ještě před půl rokem se úřad hlásil jako poškozený. Státní zástupce však trvá na tom, že důkazů o Rathově trestné činnosti má dostatek.

Případ poslance Ratha (dříve ČSSD a dalších deseti lidí se začne Krajský soud v Praze projednávat v hlavním líčení příští týden 7. srpna.

„Tento právní posudek budeme předkládat i u soudu a z tohoto právního posudku vyšlo, že kraj jako takový nebyl poškozen,“ řekl České televizi středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). Ten se Ratha dlouhodobě zastává. Za rok, co byl Rath ve vazbě, si už podle Řiháka vytrpěl dost, především mediálně.

Státní zástupce Petr Jirát uvedl, že obžaloba má 88 stran, kde je víc než dost důkazů. Hlavním poškozeným zůstává v Rathově kauze stát. Ministerstvo pro místní rozvoj chce u soudu po Rathovi a dalších spoluobžalovaných 200 milionů korun. Případ ale poškozuje také řadu projektů ve středních Čechách. Kvůli kauze Rath se do pravomocného rozsudku zastavilo financování z Evropské unie, například oprava buštěhradského zámku.

Mimo jiné i kvůli zakázce na opravu zámku bude u soudu čelit obžalobě 11 lidí. Na stranu žalobce se jako spolupracující obviněná postavila bývalá šéfka stavební firmy Ivana Salačová. Soud by měl trvat do října.

Všechen byznys, který se kdy točil kolem Davida Ratha