Změny ve vládě: LIDEM si myslí na obranu

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Zřejmě ještě do konce roku čekají Nečasův kabinet personální rošády. Slábnoucí pozice ministrů obrany a dopravy Alexandra Vondry (ODS) a Pavla Dobeše (LIDEM) může vyústit ve výměnu těchto rezortů mezi občanskými demokraty a stranou vicepremiérky Karolíny Peake.

Vedle toho se kvůli sporům o vedení Národní galerie povážlivě kýve židle pod šéfkou rezortu kultury Alenou Hanákovou (TOP 09). A znovu se spekuluje o zrušení ministerstva pro místní rozvoj. Takový krok by znamenal odchod Kamila Jankovského (LIDEM) z vlády.

„O obranu má eminentní zájem nově zvolený místopředseda LIDEM Viktor Paggio. Pokud by přišli o rezort dopravy, chtějí silové ministerstvo, “ řekl deníku E15 vlivný vládní politik. Podle něj by si premiér Petr Nečas zvažovanou výměnou naklonil část své strany, která volá po kontrole nad mnohamiliardovými investicemi do dopravní infrastruktury. O odchodu Vondry, který v souvislosti s kauzou Promopro už dříve nabídl Nečasovi demisi, se minulý týden na kongresu ODS hovořilo jako o hotové věci. V souvislosti s propadem v senátních volbách Vondra přiznal, že aféra předražených zakázek v době českého předsednictví EU stále zatěžuje nejen jeho, ale i stranu. I proto ani nekandidoval na jejího místopředsedu.

Zpečetěn je zřejmě i osud Dobeše kvůli už několik měsíců trvajícím problémům s registrem vozidel. Dobeš na ustavujícím sněmu LIDEM, kde neusiloval o žádnou stranickou funkci, slíbil, že pokud nebude registr do konce roku funkční, rezignuje. O jeho slábnoucím postavení svědčí to, že se k jeho kritikům přidal už i Nečas, který ho ještě nedávno ve svém kabinetu podržel.

Mezi LIDEM a ODS to v posledních dnech jiskří kvůli záměru zrušit rezort pro místní rozvoj. Občanští demokraté údajně trvají na tom, že nejmenší koaliční partner nemůže mít tolik vládních křesel, jako měly Věci veřejné. Podle deníku Insider má být většina agend ministerstva převedena pod Úřad vlády, tedy pod Nečase, kde má vzniknout odbor pro čerpání evropských peněz. V letech 2014 až 2020 to má být plných 500 miliard korun.

Peake, kterou sněm liberálů drtivou většinou zvolil předsedkyní strany, už dala najevo, že se k příliš velkým ústupkům nechystá. „Vždy jsme ochotni zasednout k jednacímu stolu. Ale nechceme být postaveni před hotovou věc. Nebudeme vydírat, ale nenecháme po sobě šlapat,“ prohlásila.