Zvýšení DPH na 19 procent je podle analytiků pro ekonomiku dobré

Zavedení základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši 19 procent místo plánovaných 17,5 procenta považují ekonomové za dobrý krok směřující k žádoucímu přesunu zdanění z přímých na nepřímé daně a současné zlepšení stavu veřejných financí. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by mohly v takovém případě spotřebitelské ceny stoupnout o 1,9 procentního bodu a měsíční výdaje na osobu o 220 korun měsíčně.

O návrhu na zavedení 19procentní sazby DPH uvažuje premiér Petr Nečas (ODS). Ve srovnání se současným stavem by přitom měly být podle Marka daňové příjmy v případě 19procentní DPH s výjimkou pro léky, knihy a tiskoviny vyšší o zhruba 48 miliard korun. Marek přitom předpokládá při výpočtu s tím, že nižší sazba DPH by byla na 17,5 procenta, kde se původně obě sazby DPH měly sjednotit.

Ve srovnání s původním plánem, který předpokládal jedinou sazbu DPH ve výši 17,5 procenta bez výjimek, by došlo podle Marka ke zvýšení daňových příjmů o 25 miliard korun, inflace by byla vyšší o 0,7 procentního bodu a měsíční výdaje na osobu o 83 korun.

Sjednotit DPH na 19 procentech místo 17,5 procenta od roku 2013 vidí přitom analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek jako nejčistší řešení hypotetické situace, kdy se ekonomický růst ukáže slabší a zároveň bude finanční krize vyžadovat krok ke snížení schodku veřejných financí.

„Jakékoliv jiné opatření by v takové situaci bylo méně účinné a způsobilo by dlouhodobější ekonomické škody,“ uvedl.“Je logické, že si takový krok najde řadu kritiků, nicméně v makroekonomickém kontextu by došlo k žádoucímu posunu směrem k nepřímým daním. Vyrovnání chronicky deficitních českých veřejných financí si ještě vyžádá nemalé úsilí, a pokud k tomu přispěje vyšší DPH, bude to určitě lepší cesta, než když budou zvyšovat daně z mezd nebo firemních zisků,“ uvedl i Marek.

V provozu státní správy toho po předchozí sérii úsporných opatření podle Marka nezbylo příliš ke škrtání. „Fiskální konsolidace se bude muset opřít o škrty v sociálních dávkách a vyšších nepřímých daní, tedy i DPH,“ dodal.