Zvýší-li vláda odvody zdravotnictví, vše půjde na platy, slibuje Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Pokud vláda ve středu schválí navýšení odvodů státu do zdravotnictví o navržené téměř 4,3 miliardy korun, celá částka půjde v příštím roce na růst platů v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních. Zajistí to úhradová vyhláška. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to řekl po jednání se zástupci nemocnic, odborů a pacientů. Ti jeho snahu o navýšení odvodů podpořili s odkazem na to, že koalice se k tomu zavázala ve vládním prohlášení.

Vláda se Němečkovým návrhem na zvýšení odvodů státu z 845 korun na 904 korun měsíčně za každého z téměř šesti milionů státních pojištěnců, což jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, zabývala už dvakrát. Rozhodnutí opakovaně odložila, Babiš návrh odmítal. Ochoten je prý poskytnout resortu zdravotnictví 600 milionů korun, což podle Němečka na stabilizaci pracovníků nestačí. Podle Němečkových informací ministr financí na svém postoji nic nezměnil.

Ministr zdravotnictví ocenil, že všichni sociální partneři, tedy odbory i zaměstnavatelé, jednoznačně podporují jeho návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce.

„Po konzultaci se zaměstnanci ministerstva zdravotnictví, kteří připravují úhradovou vyhlášku, jsem partnerům dal jasný a závazný slib, že navýšení platů pro všechny nemocnice bez ohledu na jejich formu bude garantováno úhradovou vyhláškou. V případě, že vláda rozhodne o tomto navýšení, tak je jisté, že každá koruna z tohoto navýšení se dostane zdravotnickým pracovníkům do jejich mezd,“ řekl ministr.

Asociace nemocnic: Je třeba platy zvýšit pro udržení úrovně

Výkonná předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová připomněla, že z nemocnic odcházejí zaměstnanci do lépe placených zaměstnání. Pokud si má zdravotnictví udržet nynější vysokou úroveň, musí platy zvýšit.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková uvedla, že na pondělním jednání odborů a zaměstnavatelů na velké tripartitě zaznělo i varování krajů o svízelné situaci nemocnic, kde chybějí lékaři, sestry a ostatní personál.

„Není to tedy už jen o stabilizaci některých pracovníků, ale stabilizaci nemocnic jako celku a udržení nemocniční péče a dosavadního rozsahu. Pokud se úhrady za státní pojištěnce nenavýší, tak já osobně se domnívám, že může dojít ke kolapsu sítě nemocnic, protože některá oddělení se začnou uzavírat,“ řekla Žitníková.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel doplnil, že veškeré úsilí odborů směřuje k tomu, aby lékaři z nemocnic neodcházeli. Mladé lze získat zlepšením postgraduálního vzdělávání, ale ty zkušené a starší jedině lepšími platy. „Velice mě mrzí, že pan vicepremiér nechce ctít, co podepsal. Už druhý rok musejí zdravotníci apelovat na to, aby vláda splnila své programové prohlášení,“ připomněl Engel. Věří prý, že při středečním projednávání návrhu ve vládě „zvítězí zdravý rozum“.

Změny na ministerstvu: Končí náměstek Kotris, přichází Landa
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal dnes svého náměstka pro ekonomiku a přímo řízené organizace Davida Kotrise, od středy jej nahradí dosavadní ekonomický náměstek pražské Nemocnice Na Bulovce Petr Landa, řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová s tím, že žádné další podrobnosti ministr ke svému rozhodnutí neuvedl.
Počátkem března Němeček jmenoval dvě nové náměstkyně, náměstkyní pro strategie se stala Lenka Ptáčková Melicharová a majetkové a mezinárodní věci má na starosti Lenka Taie Kolaříková. Změny v organizačním řádu a vytvoření nových sekcí jsou podle ministerstva reakcí na požadavky služebního zákona.
Ministerstvo bude mít osm náměstků a státního tajemníka. Němeček dnes ČTK potvrdil, že v nejbližších dnech přejde Lenka Teska Arnoštová z místa dosavadní legislativní náměstkyně na funkci politické náměstkyně. Jako místopředsedkyně ČSSD odbornou náměstkyní být nemůže. Podle informací Čechové by na její místo měl být jmenován dosavadní náměstek pro právní služby a personalistiku Masarykova onkologického ústavu Brno Radek Policar, který by na ministerstvo měl nastoupit v pondělí.

ČSSD a lidovci se shodli na růstu odvodů za státní pojištěnce

Vláda má na programu návrh na růst odvodů státu do zdravotnictví