Britský Buffett sází na výrobce prémiového alkoholu

I na londýnské burze lze najít zajímavé investiční příležitosti.

I na londýnské burze lze najít zajímavé investiční příležitosti. Zdroj: Reuters

Portfolio manažer Nick Train není mezi českými investory moc znám, přitom jeho osoba určitě stojí za pozornost. Ostrovní tisk jej leckdy označuje jako britského Warrena Buffetta, jelikož Trainova investiční filozofie je v mnohém podobná legendárnímu „věštci z Omahy“. Stejně jako Buffett obvykle vybírá do portfolia akcie firem, které vynikají ve svém oboru, mají silnou konkurenční výhodu a u nichž vidí potenciální dlouhodobého zhodnocení. V aktuálním dopise investorům Train vysvětluje, proč vlastní akcie výrobce prémiového alkoholu.

Train je spoluzakladatelem a portfolio manažerem britské investiční společnosti Lindsell Train. V ní má na starost zejména fond Lindsell Train UK Equity (4,3 miliardy liber ve správě), zaměřený na britské akcie, a investiční trust Finsbury Growth & Income Trust (1,8 miliardy liber ve správě). Podílí se také na řízení pětimiliardového fondu Lindsell Train Global Equity. Ten zhodnocuje peníze klientů investicemi na burzách v Evropě, USA či v Japonsku.

Zmíněný fond Lindsell Train UK Equity má od svého vzniku v roce 2006 průměrné roční zhodnocení deset procent. S přehledem tak poráží nejen inflaci, ale i širší britský index FTSE-All Share Total Return.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!