Rušení kryptoúčtů má za problém už i část poslanců. Řešte ho, doporučují centrální bance

Přístup k bankovním službám je v Česku složitý pro téměř všechny firmy z oboru kryptoměn.

Přístup k bankovním službám je v Česku složitý pro téměř všechny firmy z oboru kryptoměn. Zdroj: Midjourney

Navzdory silnému postavení Česka ve světě bitcoinu a kryptoměn mají domácí firmy z oboru nadále problém získat bankovní konto u velkých finančních domů. Tento týden proběhlo několik akcí, které teoreticky mohly podnikatelům přinést naději na změnu stavu. O situaci jednal sněmovní podvýbor pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku. Kromě toho uspořádala Česká národní banka debatu se zástupci bank i kryptofirem. Přestože část podnikatelů netají po diskuzi pořádané ČNB rozhořčení nad přístupem centrální banky, čím dál zřetelněji vyvstávají tři možné cesty, kudy by se mohla situace se zavíráním účtů kryptofirem ubírat.

„Podvýbor konstatuje, že současná situace s uzavíráním bankovních účtů brání podnikatelům a firmám z oblasti kryptoprůmyslu v jejich podnikání. Kryptoprůmysl jako nově vznikající odvětví má zásadní význam pro rozvoj digitální ekonomiky a zvyšování konkurenceschopnosti českého hospodářství. Podvýbor doporučuje České národní bance a ministerstvu financí, aby z pozice regulátorů bankovního trhu řešily problematiku uzavírání bankovních účtů podnikatelům a firmám z oblasti kryptoprůmyslu,“ zní usnesení ze středečního jednání podvýboru sněmovního hospodářského výboru, k jehož uveřejnění došlo ve čtvrtek.

Cesta jedna: hra ve stejných mantinelech

Poslanecký tlak na regulátory je však jen jedním z možných vyústění problému, s nímž se český kryptobyznys nejvážněji potýká od letošního jara. Tehdy Raiffeisenbank hromadně vypověděla účty kryptoburzám a kryptosměnárnám, které měly založené ještě pod hlavičkou Equa bank. Tím firmy z oboru přišly o poslední velkou banku, kde by mohly mít konto.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!