Watzkemu stále patří Xixoio, jen snížil podíl. Brzy přijde milník, vzkazuje akcionář

Zakladatel společnosti Xixoio Richard Watzke ještě v závěru července figuroval jako majoritní vlastník firmy.

Zakladatel společnosti Xixoio Richard Watzke ještě v závěru července figuroval jako majoritní vlastník firmy. Zdroj: Xixoio_Europe

Zakladatel společnosti Xixoio Richard Watzke ještě v závěru července figuroval jako majoritní vlastník firmy. Svědčí o tom poslední údaje z britského obchodního rejstříku, podle něhož má Watzke v mateřské společnosti registrované ve Velké Británii šedesátiprocentní podíl. Z předchozích údajů publikovaných loni v říjnu vyplývá, že Watzkemu dříve patřilo zhruba 71 procent, svůj podíl tak oficiálně snížil. Podle znalců jde o pokus navenek restartovat pověst firmy, jejíž identita byla s Watzkem těsně spojena. Jak navíc prozradil minoritní akcionář, má firmu čekat v blízké době vývojový milník.

„Domnívám se, že se jedná o marketing svého druhu, který má za cíl zejména minimalizaci škod při postupném exitu z tohoto projektu,“ komentuje vývoj Watzkeho podílu partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. Podíl v britské matce je podle něho reálně neprodejný. „Navenek může být snížení podílu stávajícího majoritního vlastníka v této společnosti prezentováno například jako zájem dalšího investora,“ dodává Kymlička. Samotná společnost Xixoio na dotazy e15 nereagovala. 

Podle rejstříku Watzke svůj podíl snížil prostřednictvím zhruba dvou desítek transakcí realizovaných letos v lednu a březnu na 60 procent. Z publikovaných informací nicméně není zřejmé, že by podíl získal nový či některý ze stávajících akcionářů. Jak letos uvedl portál Seznam.cz, Watzke zároveň letos opustil dozorčí radu české společnosti Xixoio, přestal tak figurovat v jejích orgánech a zároveň se měl stáhnout z byznysu firmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!