Akce, která chce ukázat, že manželství neznamená konec romantiky a dobrého sexu

Rozumíme si? Takovou otázku dostanou české ženy a muži v Národním týdnu manželství 2012. Jeho tématem budou cesty k lepší komunikaci v manželství.

„Většina rozváděných udává jako hlavní důvod rozdílnost názorů a povah,“ říká k volbě tématu Petr Činčala, organizátor akce v České republice a vedoucí komunitního centra církve adventistů Generace v Liberci. Komunikace vedoucí k porozumění je podle něj způsobem, jak překonat rozdílnost názorů a povah. „Právě to se pak může stát silnou stránkou manželského páru,“ míní Činčala.

Šestý ročník české součásti celosvětové občanské iniciativy se uskuteční v týdnu od 13. do 19. února, tedy v tom, na nějž připadá valentýnský svátek zamilovaných. V této době se budou v desítkách měst konat aktivity ukazující na to, že romantika a manželství patří dohromady. Národní týden chce vyzvat všechny páry, aby pomohly vyvrátit mýtus, že manželství a věrnost znamená konec romantiky a dobrého sexu.

Do Národního týdne manželství se jako každoročně zapojí řada občanských organizací, společenských středisek, manželských poraden, církví i městských samospráv. Iniciativa Národní týden manželství vznikla v roce 1996 ve Velké Británii a od té doby se šíří do dalších zemí.
V Česku začne akce slavnostně v pondělí v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, kde vystoupí na tiskové konferenci také starosta Sokolova Zdeněk Berka.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová je zároveň patronkou akce v Česku.
Na Slovensku bude letos akce poprvé, a to na podobné téma: V dobrom i zlom. Iniciativu tam chtějí rozšířit prostřednictvím měst Bratislava, Banská Bystrica a Košice.

JAKÉ AKCE CHYSTAJÍ V KARLOVARSKÉM KRAJI V NÁRODNÍM TÝDNU MANŽELSTVÍ

Sokolov

16. 2. Sokolovský sbor církve adventistů na Šenvertu v Kraslické 14 zve na besedu s Josefem Slowíkem ze Západočeské univerzity Plzeň na téma Romantika v manželství i po letech (od 18.00).
18. 2. Na stejném místě bude beseda k filmu Mikea Leigha Další rok, obrazu manželství jako půvabného dobrodružství (od 13.00).

Karlovy Vary

13. 2. Zabijáci dobrého manželství!, v modlitebně církve adventistů přednáší Josef Slowík (v 18.00).
14. 2. Manželství a mnišství: v centru Armády spásy přednáší Lukáš Bujna (v 18.00).
15. 2. Dvě uši, jedna ústa - Jak se dorozumět?, v modlitebně církve BJB Stará Role přednáší Karel Řežábek (v 18.00).
16. 2. Promítání filmu o manželství v modlitebně církve bratrské (v 18.00).
17. 2. Chcete žít v manželství šťastně?, na faře Českobratrské církve evangelické přednáší Pavla Klimešová (v 18.00).
18. 2. Manželské etudy, komponované pásmo v Divadle Husovka od G. Chapmana (v 19.30).
19. 2. Společná bohoslužba v modlitebně Českobratrské církve evangelické (v 16.00).

Cheb

19. 2. Ve farním domě na Kostelním náměstí 15 Den rodin s tématem Čtyři ho nesli… - od 11.00 rodinná bohoslužba.
- od 13.00 dělený program pro děti (promítání pohádek) a pro manžele (workshop na téma komunikace v manželství).
- od 14.00 masopustní maškarní bál pro všechny .