Američané zneškodnili nejsilnější atomovou bombu z 60. let

(VIDEO) Podle šéfa amerického úřadu pro jadernou bezpečnost Thomas D'Agostina je ode dneška svět zase o něco bezpečnějším místem. Spojené státy totiž zlikvidovaly poslední jadernou bombu B 53, která byla americkým trumfem studené války. Bomba o síle devíti megatun TNT a byla zhruba 600krát silnější než ta, která vybuchla nad Hirošimou. Je dobré připomenout, že propaganda uměla ve jménu světové bezpečnosti hlasitě zdůrazňovat jak potřebu jaderného odzbrojení, tak potřebu atomových zbraní.

Bomby typu B 53 se zařadily do amerického jaderného arzenálu v roce 1962. Nálože o váze pěti tun byly sestrojeny s cílem zničit zařízení ukrytá hluboko pod zemským povrchem. Dopravit nad cíl je měly bombardéry B-52.

Záběry z demontáže atomové bomby B 53

Mnoho bomb B 53 bylo zlikvidováno v 80. letech, značné množství ale v americkém arzenálu zůstalo až do roku 1997, kdy byly všechny vyřazeny. Od té doby byly postupně likvidovány ve speciálně zařízené továrně nedaleko texaského Amarilla. Technici zde oddělovali roznětku bomby - výbušniny o váze 150 kilogramů - od jaderného materiálu, který byl později zneškodněn samostatně.

Podle amerického ministerstva energetiky se podařilo zneškodnit všechny bomby typu B53 v ročním předstihu proti původnímu plánu.