Apple rozvazuje pevné pouto s Foxconnem, levný iPhone vyrobí konkurence

Foxconn

Foxconn

Díky osobnímu přátelství zesnulého šéfa Applu Steva Jobse a Terryho Goua, spoluzakladatele Foxconnu, si tchajwanská firma užívala dlouholetého postavení téměř výhradního výrobce telefonu iPhone a tabletů iPad. Tento monopol ale nyní končí, plánovaný levný iPhone bude vznikat v závodu firmy Pegatron.

Na rozdíl od bývalého šéfa Applu se tomu současnému nelíbila myšlenka přílišné závislosti na jednom dodavateli. Přestože Tim Cook zvolil poměrně neznámého výrobce, menší závislost na jednom výrobci přinese Applu větší stabilitu, píše deník The Wall Street Journal.

Pegatron už od roku 2011 vyrábí malé množství iPhonů a od loňského roku také některé tablety iPad Mini. V případě levného iPhonu, který dorazí na trh na konci tohoto roku, se ale rival Foxconnu sídlící na opačné straně Taipei poprvé stane hlavním dodavatelem.

Foxconn chybuje a zdražuje

Podle zdrojů amerického deníku se na volbě nového dodavatele podepsaly loňské výrobní chyby Foxconnu, kdy se k zákazníkům dostaly iPhony 5 s poškrábanými kovovými díly. Apple mění výrobní linky i kvůli posilující konkurenci, Pegatron je prý ochotný smířit se s nižší marží.

Naopak původně levná výroba u Foxconnu se postupně prodražila. Továrna totiž musela po sérii sebevražd zaměstnanců přistoupit ke zlepšení pracovních podmínek. Ačkoli i Pegatron dokázal v roce 2011 po výbuchu ve své továrně, který zranil desítky lidí, krátce přilákat pozornost veřejnosti, dlouhodobá negativní publicita jako v případě Foxconnu se mu vyhýbá.

Pro Apple je navíc stále obtížnější kontrolovat Foxconn, který vyrostl v největšího subdodavatele spotřební elektroniky na světě. Tchajwanský výrobce rovněž přestává zvládat výrobu stále složitějších produktů Applu v tak velkém množství, v jakém je americký gigant požaduje.

Neopominutelnou roli hrála také osobní vazba šéfů Applu a Foxconnu. Jobs podle zdrojů z Applu firmě svého přítele odpouštěl chyby, které by u jiných dodavatelů jen tak nepřešel. Pro Cooka představuje spoléhání na exklusivní partnerství, které jeden ze zaměstnanců Applu popsal jako vztah „dvou lídrů s komplexem hrdiny“, nepřijatelné riziko.

Ztrátu pocítíme, přiznává Foxconn

S tím, jak se Pegatron stane významným dodavatelem Applu, zaměří se zřejmě i na něj pozornost médií. Firma odmítla sdělit, zda po předloňské explosi přijala nějaká bezpečnostní opatření. Tajnůstkářství ale není u podobných výrobců ničím neobvyklým. Pegatron najednou vyrábí pro Apple, Microsoft, Hewlett-Packard a Dell a držení tajemství je tudíž součástí firemní kultury.

Firma, která na Tchaj-wanu a v Číně zaměstnává přibližně sto tisíc lidí, se kvůli nové zakázce připravuje na velký nábor. Počet zaměstnanců v Číně by měl vzrůst o 40 procent. Časem by měl Pegatron od Foxconnu převzít i větší díl výroby iPadu Mini. Foxconn připouští, že ztráta zakázek ho bude bolet. „Transformujeme naše podnikání, expandujeme v oblastech jako je e-commerce,“ uvedl mluvčí firmy Simon Hsing.