Biometrika v novém hávu: Srdeční rytmus místo hesla

náramek Nymi snímá srdeční tep, pomocí kterého identifikuje uživatele v nejrůznějších zařízeních a aplikacích

náramek Nymi snímá srdeční tep, pomocí kterého identifikuje uživatele v nejrůznějších zařízeních a aplikacích Zdroj: Bionym

Internetové služby, aplikace, počítače nebo mobilní telefony – všechny tyto gadgety moderní doby spojuje jeden fakt: potřeba si pamatovat neprůstřelná hesla. Jako alternativa sloní paměti pak vznikla biometrická čidla jako čtečky otisků prstů nebo skeny sítnice oka. A právě tuto druhou skupinu nedávno rozšířil náramek společností Bionym a Brivo Labs, který snímá unikátní srdeční rytmus majitele.

Nová vychytávka-náramek se jmenuje Nymi a je vybaven čidlem snímajícím rytmus tepu srdce člověka. Ten je podle tvůrců této technologie každému člověku unikátní, pomocí bezdrátového (Bluetooth) propojení s dalšími zařízeními tak může sloužit jako jednoznačná identifikace uživatele. I kdyby náhodou padl no rukou cizí osobě, ta jej nebude nikdy moci využít.

V současnosti náramek funguje zatím jen s počítačem a jeho vybranými programy, vývojářský tým nicméně pracuje na začlenění dalších možností využití jako například s mobily či při otevírání dveří, aktivaci osvětlení, nebo, jak ukazuje video, bezkontaktním placení a odemykání vozidla.

„Srdeční tep je neustálý, což jej z našeho hlediska činí mnohem zajímavějším, neboť tak uživatele při identifikaci nenutíme jakkoliv zastavovat a čekat, než dojde k ověření totožnosti, jak je to zvykem třeba při načítání otisku prstu nebo při skenování rohovky,“ vysvětlil pro web FastCompany.com generální ředitel Brivo Labs Lee Odess.

Náramek by měl být k dispozici ve volném prodeji ještě v letošním roce, na webu Getnymi.com si jej za 79 dolarů předobjednalo zhruba devět tisíc technologických nadšenců.