Bude Koenigsegg Agera One:1 lámat rekordy?

Koenigsegg Agera One:1

Koenigsegg Agera One:1 Zdroj: Koenigsegg

Původně jsme se měli dočkat světové premiéry nového Koenigseggu ještě do konce minulého roku, ale nestalo se tak. Podle nejnovějších informací ošem na definitivní odhalení modelu One:1 nebudeme čekat dlouho. Výrobce údajně potvrdil, že světu svůj klenot ukáže na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Koenigsegg One:1 dostal svůj název podle poměru výkonu motoru a hmotnosti. Použitý osmiválec vyprodukuje 1340 koní, auto bude vážit včetně všech náplní 1340 kilogramů a dokonce je v této hodnotě už započítána i hmotnost průměrně vzrostlého řidiče.

Výrobce také slibuje aktivní podvozek a aktivní aerodynamiku, počítá se s přítlakem až 600 kg, přičemž auto se údajně dokáže vypořádat s bočním přetížením 2G.

Po stránce jízdy máme očekávat velké věci. Už dříve se Koenigsegg nechal slyšet, že One:1 bude automobilem, který by měl stanovit světové rekordy ve zrychlení z nuly na 200 km/h, 300 km/h, 400 km/h a maximální rychlost má přesáhnout 450 km/h.

Koenigsegg vyrobí šest kusů. Asi nikoho nepřekvapí, že všechny exempláře už teď znají svého majitele. Majitel automobilky zároveň již dříve přiznal, že projekt One:1 bude ztrátový. Díky rekordním zápisům má ale především zvýšit prestiž této značky.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz